Tamás
-7 °C
8 °C

Az adódollárok egy része a táliboknál köt ki

2010.06.22. 10:24
Az amerikai hadsereg nyomozati hivatala vizsgálja annak a belső katonai dokumentumnak a valóságtartalmát, amely szerint afgán hadurak és a tálib lázadók hetente több millió dollárhoz jutnak az amerikai adófizetők pénzéből különféle afgán szállítmányozási vállalatok és biztonsági cégek révén.

Chris Grey, az amerikai hadsereg nyomozati parancsnokságának szóvivője elismerte, hogy a Pentagon 2,1 milliárd dolláros szerződést kötött afgán fuvarozási vállalatokkal, hogy élelmet, vizet, üzemanyagot és lőszert szállítsanak az országban állomásozó amerikai alakulatokhoz. Ezek a vállalatok viszont gyaníthatóan helyi afgán hadurakkal és tálib lázadókkal kapcsolatban álló biztonsági cégeknek fizetnek azért, hogy biztonságosan áthaladhassanak a veszélyes területeken.

Az amerikai sajtó által megszellőztetett dokumentumban független szakértők azt állítják, hogy ily módon hetente állítólag 2-4 millió dollár csordogál amerikai adófizetők pénzéből az ellenséghez.

A dokumentum szerint az amerikai hadsereg nyomozati hivatala vizsgálja az egyik legnagyobb afgán biztonsági céget is, amely a megnevezett térségekben tárgyal a "biztonság áráról", illetve meghatározza annak mértékét. A vállalat általában figyelmeztetéseket is kiad a fizetésekkel elmaradt fuvarozóknak, illetve azoknak, amelyek nem akarnak fizetni.

A kongresszus nemzetbiztonsági albizottsága kedden tart meghallgatást az ügyben. John Tierney, a testület demokrata-párti elnöke elmondta, hogy a szállítmányozási szerződés kulcseleme annak a törekvésnek, hogy a több mint 200 amerikai katonai bázisra eljutassák az utánpótlást. A szállítmányok biztonsága érdekében kötött megállapodások ugyanakkor alááshatják az Egyesült Államoknak azt a törekvését, hogy visszaszorítsa az afganisztáni korrupciót és egy hatékony afgán kormányzatot segítsen kiépíteni. Ráadásul teljes mértékig szembemegy a Pentagon saját szabályzatával.

A hadianyagot és ellátmányt általában hajóval juttatják el Pakisztánba, s onnan szárazföldön továbbítják a legjelentősebb afganisztáni amerikai támaszpontra Bagramba. Innen terítik azután tovább a szállítmányokat a távol eső bázisokra.

A kenőpénzek és a "jutalékok" az afgán üzleti környezet részei. Hillary Clinton amerikai külügyminisztere a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtt tavaly decemberben elismerte, hogy pakisztáni Karacsiból a tengerpart nélküli Afganisztánba tartó hosszú és "göröngyös" úton húzódó utánpótlási vonal számtalan lehetőséget teremt a csalásra és a korrupcióra. Az ebből származó pénzek a tálibok számláját gazdagítják - tette hozzá akkor az amerikai diplomácia irányítója.