Kornélia
1 °C
14 °C

Őrizetbe vették a romániai OTV tulajdonosát

2010.06.22. 17:19
Zsarolás gyanúja miatt őrizetbe vették Románia egyik leggazdagabb újságíróját, Dan Diaconescut, aki egyben az egyik legnagyobb nézettségű, bulvárműsorokat sugárzó országos televízió, az OTV tulajdonosa.

A román korrupcióellenes ügyészek utasítására Diaconescu mellett az OTV egy másik vezetőjét, Doru Parv műsorvezetőt is őrizetbe vették, miután egy Arad megyei település polgármestere feljelentést tett ellenük. Azt állította, hogy 200 ezer eurót kértek tőle azért, hogy a televízióban ne mutassanak be egy olyan valós vagy vélt információkra alapozott riportot, amely rossz hírét keltette volna neki.

Diaconescu szerint politikai szándékok húzódnak az ügy mögött, hiszen szerinte sokakat zavar hatalmas népszerűsége.

Ő alapította meg az országos műsorszórási engedéllyel rendelkező OTV televíziót, amely meglehetősen kezdetleges körülmények között indult. A televízió szerkesztősége egy panellakásban működött, Diaconescu pedig egyedül futtatta fel a televíziót az általa vezetett esti, maratoni hosszúságú beszélgetésekkel. Adásába a jósnőktől kezdve az utca emberéig szinte mindenkit meghívott, műsorai családi perpatvarokon, szappanoperákhoz hasonló valós vagy kitalált történeteken alapulnak.

Dan Diaconescu
Dan Diaconescu

Dan Diaconescu sikeresen gyarapította vagyonát annak ellenére, hogy a román országos audiovizuális tanács rendszerint hatalmas összegekre büntette televízióját az elektronikus média működését szabályozó törvények rendszeres áthágása miatt. A Capital című gazdasági hetilap becslései szerint Diaconescu vagyona eléri a 33 millió eurót.

Romániában nem először gyanúsítanak újságírókat zsarolással, hiszen Kolozsváron négy évvel ezelőtt letartóztatták a több regionális újságot megjelentető Gazeta kiadóvállalat több újságíróját, miután vállalkozók azt állították, hogy előbbiek pénzt kértek tőlük cserében azért, hogy ne keltsék rossz hírüket.