Elemér
-1 °C
10 °C

Hatályon kívül helyezték az olajfúrási moratóriumot

2010.06.23. 06:58
Az olajtársaságok kérésére egy szövetségi bíró feloldotta az elnök által a Mexikói-öbölben elrendelt olajfúrási tilalmat. Washington új moratórium meghiretésére készül.

Egy amerikai bíró hatályon kívül helyezte kedden Barack Obama amerikai elnök hathónapos mexikói-öbölbeli olajfúrási tilalmát, de Washington újabb móratóriumot kíván hirdetni a térségbeli olajkitermelésre.

Martin Feldman New Orleans-i szövetségi bíró a moratórium érvénytelenítését azzal indokolta, hogy az amerikai belügyminisztérium nem tudott felhozni ésszerű érveket a tilalom fenntartására mellett. Feldman szerint az elnöki tilalom szemlátomást abból a téves feltételezésből született, hogy amennyiben egy olajfúró platformon baleset történt, akkor a többi, mélytengeri fúrást végző vállalat és platform is veszélyt jelent.

A Fehér Ház azonnal bejelentette, hogy fellebbezni fog a bírói döntés ellen. Robert Gibbs fehér házi szóvivő tolmácsolta az elnök véleményét, amely szerint az olajfúrások folytatása ilyen mélységekben - anélkül, hogy tudnák mi okozta a balesetet április 20-án a Deepwater Horizon olajkitermelő platformon - veszélyezteti az öböl élővilágát és az olajipari munkásokat is.

A jogerős ítéletig a szövetségi hatóságok nem szerezhetnek érvényt a moratóriumnak. Néhány órával a bírói döntés után azonban Ken Salazar belügyminiszter bejelentette: az elkövetkező napokban új moratóriumot hirdet a mélytengeri fúrásokra. A rendelet új információkat fog tartalmazni a biztonsági aggályokról, s eloszlat minden kétséget a tilalom szükségességével kapcsolatosan.

Barack Obama május 27-én hirdetett hathónapos moratóriumot a mexikói-öbölbeli olajfúrásokra. Egy hónappal korábban, április 20-án felrobbant és elsüllyedt a Deepwater Horizon olajkitermelő platform, súlyos környezeti katasztrófát okozva. A balesetben 11 ember meghalt, és különféle becslések szerint 250-480 millió liter olaj került a tengerbe. A tilalom miatt szünetel az olajkitermelés 33 öbölbeli olajfúró platformon, ami havonta több százmillió dolláros veszteséget jelent a létesítményeket működtető vállalatoknak és a kiszolgáló cégeknek.

Az elnöki rendelkezést jogi úton megtámadta több tucat vállalat, amely az olajfúró platformok ellátásával, az olajmunkások szállításával, illetve más, olajiparral összefüggő szolgáltatásokat végez. Keresetet nyújtottak be a louisianai hatóságok is.

Bobby Jindal louisianai kormányzó szerint a hathónapos moratóriumot harminc napon belül fel kell oldani, hogy "az ökológiai katasztrófa ne váljék gazdaságivá". Mint mondta: a tilalom 11 ezer munkahely elvesztéséhez vezethet, s ez súlyos károkat okozna az állam gazdaságának, amelyet amúgy is megtépázott öt évvel ezelőtti Katrina hurrikán.