Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Megegyeztek a programról a leendő szlovák kormánypártok

2010.06.23. 00:56
Megegyezett a programtézisekben a négy szlovákiai jobbközép párt, amely közösen kíván kormányt alakítani - közölte kedden éjfél előtt Iveta Radicová, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) kormányfőjelöltje. "Megállapodtunk a programtézisekben, amelyekkel a polgárok elé lépünk, s amelyek a jövőbeni kormányprogram alapját fogják képezni" - jelentette ki a majdnem tízórás tanácskozást követő sajtóértekezleten Radicová.

A kiemelt feladatok közül megemlítette a közkiadások helyzetének javítását, Szlovákia eladósodásának megállítását, a korrupció és a kliensi rendszer elleni harcot, az igazságszolgáltatás reformját, a parlamenti képviselők mentelmi jogának szűkítését, a járulékok rendszerének átalakítását és az árvízkárok gyors helyreállítását. "Nem fogunk adót emelni" - szögezte le az SDKU vezetője.

Ugyanakkor elismerte: vannak tézisek, amelyekben nem sikerült közös nevezőre jutni a pártoknak, így ezek nem is kerülnek be a jövőbeni programba. Ezek között említette a lelkiismereti szabadság védelmét, az állam és az egyház viszonyát, az egyneműek regisztrált partnerségét és a marihuána fogyasztás másfajta, enyhébb kezelését.

"Közös érdekeinket a pártérdekek elé helyeztük" - fejtette ki Radicová. Hozzátette: mindenki engedett valamiben. A tanácskozás szerinte építő jellegű volt. "Azt kerestük, ami összeköt, s nem ami elválaszt" - szögezte le.

A kedden délután kettőkor kezdődött tanácskozás zárt ajtók mögött zajlott le, s csak annyit tudni, hogy azt egyszer rövid időre megszakították. A pártvezetők állítólag a szlovák-magyar viszonyról konzultáltak szakértőikkel. Hivatalosan az információt senki sem erősítette meg. Az nem világos, hogy a vita Pozsony és Budapest, vagy a szlovákiai magyarok és Pozsony viszonyát érintette.

A szlovákiai választásokat tíz napja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerte majdnem 35 százalékos eredménnyel, de nem akadt koalíciós partnere, így egyedül képtelen többségi kormányt alakítani. Robert Fico, a Smer elnöke kormányalakítási megbízatást kapott az államfőtől, amelyet szerdán várhatóan visszaad Ivan Gasparovicnak. Az elnök szerdán délután fogadja az alakuló jobbközép koalíció képviselőit is, akiknek közös kormányfőjelöltje Iveta Radicová.

A jobbközép koalíció létrehozásáról a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Híd párt állapodott meg. A koalíciónak a 150 tagú parlamentben 79 képviselője lenne.