Zoltán
-4 °C
9 °C

Oszama bin Laden fellélegezhet

2010.06.23. 10:15 Módosítva: 2010.06.23. 10:20
Szabadon engedték Pakisztánban azt az amerikait, aki állítása szerint azért érkezett a dél-ázsiai országba, hogy megszerezze az Oszama bin Laden terroristavezér fejére kitűzött vérdíjat. Az 52 éves kaliforniai Gary Brooks már visszautazott az Egyesült Államokba.

A férfit az észak-pakisztáni Csitrál térségében, egy erdős területen fogták el a múlt héten. Egy pisztoly, egy tőr és éjjellátó felszerelés volt nála, valamint egy keresztény zsoltárokat és tanításokat tartalmazó könyv.

Gary Brooks Faulkner egy 2006-os coloradói Fort Collinsban készült fotón
Gary Brooks Faulkner egy 2006-os coloradói Fort Collinsban készült fotón

Az amerikai a pakisztáni rendőrség szerint a kelet-afganisztáni Nurisztánba készült, amelyet az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének egyik lehetséges rejtekhelyeként tartanak számon.

Arra a kérdésre, miből gondolta, hogy egyedül képes lehet a 2001 óta nagy erőkkel keresett bin Laden nyomára bukkanni, a kaliforniai férfi azt felelte, hogy "Isten vele van", és bízik benne, hogy sikerül megölnie a terroristavezért.

Mumtáz Ahmed magas rangú rendőrnyomozó elmondta, Brooks - saját bevallása szerint - azért vadászott bin Ladenre, mert a 2001-es egyesült államokbeli merényletekben közeli ismerősei haltak meg.

A helyi sajtó szerint ez volt az első alkalom, hogy egy amerikai azért utazott a térségbe, hogy Pakisztánban és Afganisztánban az al-Kaida terrorszervezet és más fegyveresek ellen harcoljon.