Mihály
2 °C
16 °C

Radicová kormányalakítási megbízást kapott

2010.06.23. 14:14 Módosítva: 2010.06.23. 14:41
Robert Ficónak másfél hét alatt nem sikerült újabb koalíciós partnert találnia, ezért a négy jobboldali kormánypárt leendő koalícióját vezető Iveta Radicová kapott kormányalakítási megbízást a szlovák köztársasági elnöktől.

Kormányalakítási megbízatást adott Iveta Radicovának Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök, Radicová elfogadta a felkérést. Megbizatása július 8-ig szól, akkora hívta össze az államfő az új parlament alakuló ülését is.

Robert Fico távozó szlovák miniszterelnök szerdán beismerte, hogy kormányalakítási kísérlete nem sikerült. A választásokon győztes párt vezetőjeként előző hétfőn kapott megbízást az államfőtől, azonban nem sikerült a szerdai határidőig új koalíciós partnert találnia.

Iveta Radicová
Iveta Radicová

Radicová bírja további három jobboldali párt támogatását is. A négy párt - Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), Szabadság és Szolidaritás (SaS), Híd koalíciójának a 150 tagú parlamentben 79 képviselője van.

Ivan Gasparovic délután fogadta négy ellenzéki párt vezetőit, akik az elmúlt másfél hétben egy új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaltak. Kedd este már sikerült megállapodniuk a programtézisekben is.

"Kormányunk a polgári felelősség és együttműködés kormánya lesz" - mondta Radicová, aki a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) alelnöke.

Robert Fico azt mondta, hogy a távozó kormány jó állapotban adja át Szlovákiát utódjának, az Európai Unión belül Szlovákia gazdasága növekszik a leggyorsabban, és az eladósodás mértéke az uniós átlagon aluli. A távozó miniszterelnök határozott ellenzéki politikát ígért.