Zoltán
-5 °C
9 °C

Clinton: Magyarország az USA közeli barátja

2010.06.24. 23:43
Az Egyesült Államok értékes partnerének nevezte Magyarországot Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, miután magyar kollégájával, Martonyi Jánossal találkozott Washingtonban. Szó esett az afganisztáni misszióról, a roma állampolgárok jogainak védelméről és Szlovákiáról is. Orbán Viktor valószínűleg ősszel utazik az Egyesült Államokba.

Magyarország az Egyesült Államok közeli barátja és értékes partnere, a két ország együttműködik a globális kihívások kezelésében, mondta csütörtökön Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, miután fogadta Washingtonban magyar kollégáját. Clinton tapasztalt diplomatának mondta Martonyi Jánost, és üdvözölte, hogy már külügyminisztersége ilyen korai szakaszában találkozhat vele.

Az amerikai diplomácia irányítója a közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte, Magyarország fontos NATO-szövetséges, "hálásak vagyunk a magyar népnek az afganisztáni NATO-misszióhoz nyújtott hozzájárulásért". Méltatta, hogy Magyarország elkötelezte magát az Afganisztánban állomásozó erői létszámának növelésében.

Clinton hangsúlyozta, az amerikai adminisztráció nagyra értékeli, hogy a magyar kormány elkötelezte magát a roma állampolgárok jogainak védelme mellett. Azt is méltatta, hogy Magyarország lépéseket tesz Dél-Kelet-Európa irányában, és az európai integráció erősítésére törekszik.

Martonyi János elmondta, hogy megerősítette Clintonnak Magyarország alapvető elköteleződését az atlanti szövetség iránt, amely kulcsfontosságú Magyarország biztonsága szempontjából. Ugyancsak biztosította kollégáját Magyarország nyugat-balkáni szerepvállalásának folytatásáról.

Megköszönte azt a segítséget, amit az Egyesült Államok nyújt Magyarországnak legégetőbb belső problémáinak, közöttük a roma integrációnak a megoldásához. Martonyi János meghívta kollégáját Budapestre a Tom Lantos Intézet - egy regionális kitekintésű emberi jogi kutatóközpont - jövő tavaszi megnyitójára.

Hillary Clinton kérdésre válaszolva megerősítette, az afganisztáni szövetséges haderő főparancsnokának leváltása nem jelent váltást az afganisztáni stratégiában, mindössze személycsere történt. Martonyi János azt mondta, a főparancsnok menesztése nem ingatja meg Magyarország afganisztáni elkötelezettségét.

A magyar külügyminiszter kérdésre kifejtette, Budapest üdvözli az amerikai kormány Oroszország iránti úgynevezett reset (újraindítási) politikáját. Kifejtette, hogy Magyarország is együttműködésre törekszik Oroszországgal. Martonyi János magyar újságíróknak tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a találkozón szó esett Szlovákiáról is. Jelezte, hogy új helyzet lesz az új jobbközép koalíció megalakulásával; vannak olyan jelek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy átfogó tárgyalási folyamat induljon valamennyi vitás kérdésben.

"Nyilván lesznek nézeteltérések, de ezeket megpróbáljuk megoldani" - mondta. Azt is jelezte Clintonnak, hogy "messze eltúlzottnak tartjuk a korábbi szlovák kormány reakcióját az állampolgársági törvény módosításával kapcsolatban, hiszen szó sincs területi integritás sérelméről". Azt mondta, amerikai kollégája szerinte elfogadta azt, amit mondott. "Messziről úgy tűnhet, mintha valódi feszültség lenne a két ország között, (de) ilyen nincsen, vitás kérdések vannak" - mondta.

A külügyminiszter elmondta, Orbán Viktor esetleges washingtoni látogatásáról is szó esett a Clintonnal folytatott megbeszélésen, a miniszterelnök valószínűleg ősszel utazik. Martonyi a washingtoni magyar nagykövet személyéről nem akart beszélni.