Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

CIA: súlyos gondok az afganisztáni háborúban

2010.06.27. 17:23
A CIA igazgatója szerint az amerikai politika megfelelő Afganisztánban, azonban a szövetségesek katonai akciója a vártnál nehezebben és lassabban halad. Leon Panetta azt mondta, hogy az afgánokon múlik, hogy a stabilitáshoz képesek-e hatékony hadsereget és rendőrséget működtetni.

Súlyos gondok vannak az afganisztáni háborúval, a vártnál nehezebben és lassabban halad a szövetségesek akciója, mondta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója egy vasárnapi interjúban.

Van előrelépés az Egyesült Államok által vezetett katonai műveletekben, de "nehezebbek és lassabban haladnak, mint bárki gondolta" - fogalmazott Leon Panetta az ABC televízió This Week című műsorában.

A siker vagy a kudarc szerinte azon fog múlni, hogy az afgánok vállalják-e a felelősséget, képesek-e hatékony hadsereget és rendőrséget működtetni a stabilitás fenntartása érdekében. "Ha erre képesek, akkor szerintem el tudjuk érni azt a haladást, azt a stabilitást, amelyre az elnök törekszik" - mondta. "Nem lesz könnyű dolog" - tette hozzá.

Az Egyesült Államok első számú külföldi hírszerző szervezetének vezetője utalt arra, hogy a szövetséges csapatok törzsi közösségekkel harcolnak; "egy olyan országról van szó, ahol problémák vannak a kormányzással, gondot jelent a korrupció, a kábítószer-kereskedelem és a tálib felkelés" - fogalmazott.

A CIA-igazgató szerint Afganisztánban fokozódik az erőszak. Azt is kijelentette, hogy szerinte a jelenlegi amerikai stratégia jelenti a megfelelő Afganisztán-politikát.

Panetta arról is beszélt az interjúban, hogy megítélése szerint Iránnak elegendő alacsony dúsítású uránja van két atomfegyver előállításához.

Arról, hogy a perzsa állam mikorra válhat atomhatalommá, azt mondta, Teheránnak valószínűleg egy évre van szüksége az atombomba előállításához, és további egy évre a bomba bevetéséhez szükséges rendszer kifejlesztéséhez.