Olajszennyezést sodort partra a hurrikán

2010.06.30. 23:18
Az Alex hurrikán által felkorbácsolt hullámok újabb olajszennyezést sodortak a partokra a Mexikói-öbölben, miközben a viharos időjárás miatt a tisztító hajók a kikötőkben vesztegelnek.

Az Alex az idei hurrikánszezon első hurrikánja, amely a veszélyeztetett államok előtt, Louisianától, a Mississippi deltájától egészen Florida állam északnyugati csücskéig a parti vizeket ostromolta.

A szélvihar miatt szinte az egész térségben le kellett állítani az olaj ellenőrzött égetését az óceán felszínén, csakúgy mint az oldószerek légi úton történő permetezését. A mentőmunkások valószínűleg még csütörtökön is csak a környezetszennyezés tehetetlen szemlélői lesznek.
Louisiana állam partjainál, Grand Isle városánál és a lakatlan Elmer szigetnél alma nagyságú kátránydarabokat mostak partra a hullámok. Az alabamai fehér homokú partokat több hosszú szakaszon olajos barnára festette a háborgó tenger.

Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a helyenként óránként 130 kilométeres sebességű szelekkel süvítő Alex hurrikán a texasi-mexikói határ felé tart, a mélytengeri kútból feltörő olaj felszínre vezetését nem fenyegeti.

Az olajkatasztrófáért felelős BP brit vállalat és az amerikai kormány becslése szerint eddig 70,8-137,6 millió gallon (268-521 millió liter) kőolaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe.

Miután az Egyesült Államok elfogadta 12 ország segítségét a katasztrófaelhárításban, az Alex távozásával egyebek között mexikói, norvég, holland és japán fölöző hajók érkeznek a térségbe. Kanada olajfogó gátakkal, Horvátország technikai tanácsadással segít. Az amerikai hatóságok egyetlen esetben utasították vissza a segítséget: a franciák által felajánlott oldószer használata nem engedélyezett az Egyesült Államokban.  • Bérelnék
  • Bankszámla