Brüsszelben puhatolózott Izrael Törökországgal

2010.07.01. 15:01
Nem hivatalosan, de egy hónap után kapcsolatba lépett egymással Törökország és Izrael. A Gázába segélyt szállító flotilla lerohanása után egy hónappal Brüsszelben találkozott a török külügyminiszter és a legtörökbarátabb izraeli miniszter. Konkrétumokról nincs szó, de mindenki békülne.

Az izraeli és a török kormány is megerősítette, hogy nem hivatalos formában felvették egymással a kapcsolatot. Törökország május 31-én szakította meg kapcsolatait Izraellel, a gázai segélyflotilla kilenc halottat követelő lerohanása után. Az áldozatok nagy része török állampolgár volt. Izrael szerint kommandósaik önvédelemből tüzeltek.

Az izraeli 2-es csatorna híradója szerda este jelentette, hogy Benjamin Ben-Elizer kereskedelmi miniszter Brüsszelben találkozott Ahmet Davotoglu török külügyminiszterrel. A hírt azóta az izraeli és a török kormány is megerősítette.

Benjamin Netanjahu izralei kormányfő hivatala szerint a hangsúlyozottan nem hivatalos találkozót Törökország kezdeményezte, "a miniszterelnöknek meg nem látta okát, hogy megakadályozza a találkozót. Több kezdeményezés is volt a hetekben a kapcsolatfelvételre."

Törökország bocsánatkérést és az áldozatok családainak kártalanítását követelte a gázai incidens után. Török hivatalos források szerint a tárgyalásokon semmi érdemiben nem egyeztek meg, ennek ellenére céljuk a kapcsolatok újjáépítése. Szerintük ugyanakkor a találkozót Izrael kezdeményezte.

A Haaretz magasrangú forrástól származó értesülései szerint Barack Obama is közben járt a kapcsolatok rendezéséért. Az amerikai elnök a hétvégén, a G20 csúcson tárgyalt négyszemküzt Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel.

Törökország Izrael legfontosabb muzulmán szövetségese. Ezért is lehet, hogy a külügyminiszter helyett Ben-Elizer tárgyalt. Ő ugyanis a legtörökbarátabb izraeli politikus, aki a kormány tagjai közül egyedüliként maga is a gázai incidens nemzetközi kivizsgálását támogatja. Törökország a kártérítésen és a bocsánatkérésen túl ezt követeli még.  • Tippek
  • Hírek