Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Negyvenmillió H1N1-vakcinát égetnek el

2010.07.01. 23:59 Módosítva: 2010-07-02 00:51:51
Lejárt szavatosságuk miatt negyvenmillió H1N1-oltóanyagot kell megsemmisíteni az Egyesült Államokban, és hamarosan további harmincmillió is erre a sorsra juthat. Így a megrendelt készlet csaknem fele kárba vész, de az egészségügyi hatóságok szerint jobb volt többet beszerezni, mintha hiány alakult volna ki.

Az Egyesült Államok számára gyártott H1N1-vakcinák negyedének lejárt a szavatossága, így negyvenmillió adag, 260 millió dollár (kb. 60 milliárd forint) értékű gyógyszer kerül a szemétbe, tudósított a CBS televízió.

Elégetik a többé már nem felhasználható oltóanyagot, amely egy részének a héten járt le a szavatossága. A megsemmisített ellenszer mennyisége valószínűleg rekord lesz, a CBS szerint az évente legyártott influenza elleni ellenszernek általában a 10 százaléka marad meg.

Ráadásul egy kormányzati tisztviselő szerint hamarosan 30 millió további adag dózis szavatossága is lejár. Ha ez valóban bekövetkezik, akkor az amerikai lakosságnak szánt H1N1-ellenszer 43 százaléka megy veszendőbe.

Anne Schuchat, az országos járványügyi központ oltási centrumának igazgatója korábban már elismerte, hogy a vakcina egy részét ki kell dobni. Ugyanakkor szerinte szándékosan döntöttek úgy, hogy "több mint elegendő" mennyiséget gyártatnak, nehogy kevesebb legyen a szükségesnél. Sok egészségügyi szakértő attól tartott, hogy veszedelmes globális járvány alakul ki, az új típusú influenzában végül azonban kevesebben haltak meg, mint a hagyományos influenzákban.

Bill Hall, az egészségügyi minisztérium szóvivője is úgy vélekedett: sokkal helyesebb volt felkészülni a legrosszabb forgatókönyvre, mint ha oltószerhiány alakult volna ki.

A H1N1-vírus becslések szerint 12 ember halálát okozta az Egyesült Államokban, ez a hagyományos influenza járványok áldozatainak egyharmada. Többen bírálták az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), amiért globális járványnak, pandémiának nyilvánította a vírus terjedését, néhány kritikus megkérdőjelezte egyes, a gyógyszeriparral jó kapcsolatokat ápoló WHO-tanácsadók indítékait.