Földrengés volt Indiában

2010.07.03. 09:50
Először az Indiához tartozó Andaman-szigeteken, majd a csendes-óceáni Vanuatun volt földrengés pénteken. Az Indiai-óceánban lévő szigeteken a Richter-skála szerinti 5,5-ös, a másik területen 6.4-es volt a földmozgás.

Két földrengés is volt a keleti féltekén péntekről szombatra virradó éjszaka. Egyelőre nincs hír arról, hogy a két természeti csapásnak lennének áldozatai, és hogy keletkeztek-e jelentősebb károk. A Csendes-óceáni Szökőár Figyelmeztető Központ a második, nagyobb erősségű rengést követően azt közölte, nincs kockázata egy komolyabb szökőárnak.

Az amerikai Földtani Intézet közlése szerint az Andaman-szigeteki rengés epicentruma 27 kilométeres mélységben volt az Indiai-óceánban, 167 kilométerre Port Blair városától. A vanuatui fölmozgáskor az epicentrum 35 kilométeres mélységben volt, Luganville kikötővárostól több mint 200 kilométerre.

Az Ausztrália, Fidzsi és Új-Zéland északi része között elterülő Vanuatu-szigetcsoporton történt rengés után az ausztrál földtudományi intézet azt közölte, hogy a földmozgás 6,8-as erősségű volt. Később azonban az amerikai Földtani Intézet méréseredményét, a 6,4-est fogadták el.

Vanuatun májusban volt egy 7,2-es erősségű rengés, amely elég erős volt ahhoz, hogy azonnal szökőár-riadót rendeljenek el a Csendes-óceáni országokban. Végül azonban nem következett be cunami.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport