Mátyás
-6 °C
1 °C

Szoros eredmény várható a lengyel elnökválasztáson

2010.07.04. 08:52

Szoros eredményt jósolnak az előrejelzések a lengyelországi elnökválasztásra, amelynek vasárnapi második fordulójában eldől, hogy a volt miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski vagy ellenfele, Bronislaw Komorowski lesz-e el a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski utóda.

A voksolás két héttel ezelőtti első fordulója Komorowski győzelmét hozta: a liberális Polgári Platform (PO) jelöltje 41,5 százalékot szerzett, míg Jaroslaw Kaczynski, az ellenzéki Jog és Igazságosság Párt (PiS) jelöltje a voksok 36,5 százalékát kapta. Harmadik helyen a szociáldemokraták jelöltje, Grzegorz Napieralski végzett, 13,7 százalékkal, míg a többi hét jelölt két százalék alatti eredményt ért el. A második fordulóba az első két helyen végzett politikus jutott be.

A friss közvélemény-kutatások ugyan továbbra is a Lech Kaczynski halála után az államfői teendőket ideiglenesen átvevő Komorowski előnyét mutatják, ám két héttel az első forduló után szorosabbá vált a verseny. A felmérések szerint a voksolók 45-54 százaléka adná Komorowskira a szavazatát, míg 42-45 százalék Jaroslaw Kaczynskit támogatná.

A 31 millió lengyel választópolgár reggel hat és este nyolc között adhatja le szavazatát a két jelölt egyikére.