Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Nigéria kivégzésekkel akarja tehermentesíteni börtöneit

2010.07.06. 19:53
A nigériai kormány 870 fogvatartott kivégzésével enyhítené a börtönök túlzsúfoltságát. Jogvédők szerint a kiszabott halálbüntetések egy része nem jogszerű, sok eljárás még le se zárult. Az Afrikai Unió tiltakozik. Nigériában átlagosan 10 évig tart egy bírósági végzés meghozatala.

Az Afrikai Unió (AU) felszólította a nigériai kormányt, álljon el 870 halálraítélt kivégzésétől, miután az egyik helyi emberjogvédő csoport a halálbüntetés jogtalanságára hivatkozva megfogalmazta kérését. Az AU egyik bizottsága arra kéri az abujai vezetést, hogy mielőbb térjen vissza a 2002-ben kiadott kivégzési moratóriumhoz, hosszú távon pedig törölje el a halálbüntetést.

A nigériai SERAP (a szociális és gazdasági jogokért, illetve az elszámoltathatóságért indított program) egy kedden kiadott közleményében azt állítja, hogy a nyugat-afrikai ország vezetése csak azért nyúl újra a kivégzés gyakorlatához, mert így akarja enyhíteni a börtönök túlzsúfoltságát. A jogvédő csoport szerint ez nem lehet elegendő érv egy ember megölése mellett, különösen azért nem, mert sok elítéltnek még folyamatban van a fellebbviteli pere, másokra pedig szembetűnően jogtalanul szabtak ki halálbüntetést.

A SERAP aktivistái arra is felhívják a figyelmet, hogy bár Nigéria az egyének és népek kollektív jogairól rendelkező afrikai karta aláírója, folyamatosan megsérti a börtönben lévők jogait, különösen a halálra ítéltekét.

A nigériai szövetségi köztársaság tagállamai április 20-án tartott gyűlésükön jelentették be, hogy kivégzik az országban raboskodó 870 halálraítéltet. A belügyminisztérium jelentése szerint ugyanis a börtönök túlzsúfoltak, 46 ezer ember raboskodik Nigériában, akik közül 30 ezren még ítéletre várnak. A bírósági végzés meghozatala azonban rendkívül lassú - átlagosan 10 évig tartó - folyamat a nyugat-afrikai államban.

Az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet áprilisban elítélte a börtönök szellősebbé tételét célzó nigériai döntést, és sürgette az abujai vezetést, hogy mielőbb kezdje meg az igazságszolgáltatás komoly gondjainak orvoslását.

Nigériában a bűnvádi eljárás problémáit  tovább súlyosbítja, hogy anyagilag csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ügyvédet fogadjanak, és a pénzügyi problémák áthidalására létrehozott kormányzati szervezet, a Jogi Segélytanács csak 100 jogászt tud az összes vádlott rendelkezésére bocsátani.

Az ENSZ Közgyűlése 2007-ben és 2008-ban elfogadott több olyan határozatot, amelyekben azokat az országokat, ahol a halálbüntetés még érvényben van, arra kéri, hogy mérsékeljék a kivégzés gyakorlatát, idővel pedig töröljék el.