Piroska
-2 °C
5 °C

Magyar fesztivál ellen tiltakoznak Szerbiában

2010.07.07. 10:01
A Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Szerb Megújhodási Mozgalom az Egyesült Magyar Ifjúság Magyarkanizsára tervezett hétvégi fesztiválját szeretné betiltatni.

Két szerb parlamenti párt és egy civil szervezet is tiltakozott az ellen, hogy a sovinisztának nevezett Egyesült Magyar Ifjúság nevű magyarországi szervezet megtartson egy zenei fesztivált a hét végén a vajdasági Magyarkanizsán.

A Magyar Szó című újvidéki lap szerdai írása szerint kedden a koncertek betiltása mellett foglalt állást a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Szerb Megújhodási Mozgalom, előző nap pedig közleményben tiltakozott egy újvidéki antifasiszta szervezet is.

Az újvidéki szervezet szerint a zenei fesztiválon - amelyet idén rendeznek meg ötödször - olyan ismert magyarországi neonáci és szkinhedzenekarok is föllépnek, mint a Titkolt ellenállás vagy a Romantikus Erőszak. "Az Egyesült Magyar Ifjúságnak és fasiszta zenekaraiknak nincs keresnivalójuk Kanizsán" - írták.

Maurer Oszkár, az Egyesült Magyar Ifjúság alapítója, jelenlegi tiszteletbeli elnöke elutasította a vádakat. Azt mondta, a Titkolt ellenállás nevű zenekar nem fog fellépni a fesztiválon. Elmondta, amit terveznek, az "egy vidám, jó kedélyű családias tábor, amelyet nagyon sok gyerek tisztel meg jelenlétével". Szavai szerint a szerb hatóságok által is engedélyezett rendezvény célja a hagyományőrzés, a magyar kultúra ápolása; lesz többek között nemezelés, fafaragás, korongozás, középkori lovasbemutató, filmvetítések és történelmi előadások.

"Lassan már oda jutunk, hogy az is sok, ha magyarul beszélünk. Ha bárkinek is fontos, hogy valós demokrácia működjön Szerbiában, akkor minél előbb fel kell számolni azt az apartheid jellegű rendszert, ami itt működik. Ahol a kukáskocsikon törvényszerűen magyar fiúk kapaszkodnak, söprögetik az utcát, míg a kávézókban alig lehet találni magyarokat" - mondta a bírálatokra válaszul az Egyesült Magyar Ifjúság nevű egyesület alapítója.