Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Pedofilvád a Grammy-díjas Pletnyev ellen

2010.07.07. 09:36
Azzal vádolja a thaiföldi rendőrség a híres orosz zongoristát és karmestert, Mihail Pletnyevet, hogy megerőszakolt egy 15 éves fiút. Amennyiben elítélik, akár 20 év börtönt is kaphat az 53 éves dirigens.

Pedofíliával gyanúsították meg Thaiföldön Mihail Pletnyevet, aki 2005-ben Grammy-díjat kapott a legjobb klasszikus zenekari felvételért. A férfit őrizetbe vették, aztán óvadék ellenében szabadlábra helyezték, közölte szerdán az üdülőhely, Pattaya rendőrsége. A híres orosz zongorista és karmester állítólag megerőszakolt egy 15 éves thai fiút.

Mihail Pletnyev
Mihail Pletnyev

Az egyik thaiföldi gyermekvédő csoport szerint nem 15, hanem 14 éves az áldozat, aki még általános iskolába jár. Pletnyev, akinek háza van Pattayán, tagadja, hogy törvénytelenséget követett el. A dirigensnek július 19-én kell megjelennie egy thaiföldi bíró előtt.

A külföldiek körében népszerű Pattaya rendőrségének egyik alezredese azt közölte az AFP munkatársával, hogy még nem emeltek hivatalosan vádat, "de Pletnyevnek 12 naponta jelentkeznie kell a bíróságon, amig nem születik végső döntés az ügyben, és bírói engedéllyel hagyhatja el csak az országot.". A rendőrtiszt azt is elmondta, hogy az üggyel összefüggésben fontolóra veszik, hogy Pletnyevet megvádolják-e a fiatalkorú fogva tartása miatt is.

Pletnyev az Orosz Nemzeti Zenekar művészeti igazgatója és korábbi fődirigense. 1991-ben ő vezényelt azon a koncerten, amelyet a néhai II. János Pál pápa tiszteletére adott a zenekar a Vatikánban. 1995-ben Borisz Jelcin orosz elnöktől Állami Díjat kapott, majd 2002-ben Putyin elnöktől ugyancsak ezt a kitüntetést vehette át.

Pattaya rendőrség kedden azt közölte: tájékoztatták Pletnyevet, hogy bizonyítékokat szolgáltattak ellene thaiföldi állampolgárok, akiket pedofília és gyerekpornográf anyagok készítésének vádjával tartóztattak le. " Pletnyev házát a rendőrök a karmester jelenlétében már átkutattak, de egyelőre nem találtak terhelő anyagokat" - közölte kedden Andrej Dvornyikov, az orosz konzulátus munkatársa az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.