Gusztáv
-4 °C
1 °C

Vádat emeltek az ügynökök ellen New Yorkban

2010.07.07. 21:44
Hivatalosan is vádat emelt a New York-i ügyészség a múlt héten kirobbant kémbotrány tizenegy gyanúsítottja ellen: ez a bírósági eljárás első lépcsőfoka.

Az ügyészség mind a tizenegy ember ellen "titkosügynökként Oroszország javára történő összeesküvésben való részvétel" miatt emelt vádat, kilencet közülük pénzmosással is vádolnak.

Tíz feltételezett titkos ügynököt június végén vettek őrizetbe az Egyesült Államokban, a tizenegyedik szökésben van.

A New Yorkban, Bostonban és a virginiai Alexandriában fogva tartott tíz embert a következő napokban várhatóan New Yorkba szállítják a különböző bíróságok által hozott szerdai döntések alapján.

A vádemelésekkel megkezdődött a gyanúsítottakkal szembeni bírósági eljárás. Bár az esetet kémügyként, kémbotrányként emlegetik, a gyanúsítottak egyikét sem vádolják kémkedéssel, amiért életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható.

Az amerikai kormány a The New York Times értesülése szerint gyorsan le szeretné zárni az ügyet; Washington ki akarja toloncolni a gyanú szerint Moszkvának dolgozó személyeket vagy olyan egyezségre törekszik, amely alapján az illetők Oroszországba távozhatnának.

A lap szerdai cikkében arról írt: az amerikai kormány egyeztetéseket kezdett az Egyesült Államokban letartóztatott tíz személy ügyvédeivel egy gyors és átfogó megoldásról.

Washington azt javasolja, hogy az állítólagos ügynökök vallják bűnösnek magukat némely - kisebb büntetéssel járó - vádpontokban, aminek nyomán aztán elhagyhatnák az országot. A kormány a gyors eljárásokkal elkerülhetné az elhúzódó pereket, amelyekben esetleg kényes hírszerzési módszerek is napvilágra kerülnének.