Sára, Márió
2 °C
6 °C

Zarándokokat öltek meg Bagdadban

2010.07.07. 21:03
Legalább 33 ember meghalt és 99 megsebesült Bagdadban szerdán öngyilkos robbantások sorozatában - közölték a hatóságok.

A városban tíz- és százezrek gyülekeznek egy síita zarándoklat alkalmából. A legvéresebb merénylet a Kázimíja síita negyeddel szomszédos Azamíja szunnita körzetben történt, ahol számos zarándok tartott Musza al-Kázim, a síiták hetedik imámja mártírhalálának évfordulóján tartandó gyászünnepségre. Legalább 28 zarándok halt meg, és 63 másik megsebesült, amikor egy öngyilkos merénylő működésbe hozta az övére erősített robbanószerkezetet.

Robbanószerkezetek léptek működésbe a főváros keleti részében fekvő al-Dzsadida és Fudailíja negyedekben is, öt ember életét kioltva és 36 másikat megsebesítve - közölte egy rendőrségi vezető. Előzőleg meghiúsítottak egy merényletet a Bagdadtól 20 kilométernyire nyugatra fekvő Abu Graibban. Katonák tüzet nyitottak egy járműre, amely a felszólítás ellenére nem állt meg, és a vezető felrobbantotta a járművet. Négy katona megsebesült.

Hívők százezrei gyűltek össze szerdán Musza al-Kázim imám mártírhalálának évfordulóján. Musza ibn Dzsaafar ibn Mohammed al-Kázim az iszlám síita ágának egyik legfontosabb alakja. Ő a hetedik a tizenkét imám közül, akiket a "tizenkettesek" néven ismert irányzatban különleges tisztelet övez, őket ismerik el ugyanis Mohamed próféta jogos utódainak. A síita hagyományok szerint Harun ar-Rasíd abbászida kalifa parancsára 799-ben a börtönben megmérgezték.

Az iraki főváros számos utcáját és a Tigris folyó több hídját lezárták a járműforgalom elől, amúgy is növelve a városban felállított beton biztonsági kerítések miatti közlekedési dugókat. Számos fekete sátrat állítottak fel Bagdad sugárútjain, ahol vizet, élelmiszert osztanak a mauzóleum felé áramló híveknek.

Az iraki lakosság többségét alkotó síitákat gyakran veszik célba szunnita fegyveres csoportok. 2009-ben Musza el-Kázim mauzóleumánál nők robbantották fel magukat, akkor 65-en vesztették életüket és 120-an sebesültek meg. 2005-ben a zarándoklaton egy bombatámadás hírére kitört pánikban vagy ezer embert tapostak össze a tömegben.