Paulina
21 °C
36 °C

A szexi kémnőre cserélhették ki Szutyagint

2010.07.08. 19:37
Hivatalosan nem erősítették meg, hogy kémcsere zajlik Oroszország és az Egyesült Államok között, azonban a korábban Moszkvában kémkedésért elítélt Igor Szutyagin több forrás szerint is Bécsbe érkezett, míg a lapokban elhíresült kémnő, Anna Chapman ügyvédje azt mondta, védence este az orosz fővárosba repül.

Orosz jogvédő aktivisták szerint az állítólagos orosz-amerikai kémcsere keretében elengedett Igor Szutyagin csütörtökön megérkezett Bécsbe. A Gazeta.ru orosz hírportál értesülései szerint Szutyaginért cserébe Anna Chapmant, a nyugati sajtóban sokszor csak "90-60-90-es ügynöknek" nevezett 28 éves szépséget engedik el az amerikai hatóságok.

Ernszt Csornij, az orosz tudósok védelmére alakult civil szervezet vezetője úgy tudja, hogy az osztrák fővárosból brit ügynökök kíséretében Londonba viszik tovább Szutyagint. Anna Szavickaja, a tudós ügyvédje megerősítette, hogy látták védencét, amint az osztrák főváros repülőterére érkező járatról leszállt. Hivatalos bejelentés azonban nem hangzott el Moszkvában.

Szutyagint 2004-ben ítélték tizenöt évi börtönre kémkedés miatt: a bíróság bűnösnek mondta ki abban, hogy orosz atom-tengeralattjárókról és rakétavédelmi előrejelző rendszerekről gyűjtött és adott át titkos információkat az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség egyik brit fedővállalatának.

Szutyagin testvére, Dmitrij még szerdán tartott sajtóértekezletén arról beszélt, hogy Washington kezdeményezte a cserét. Csütörtökön több orosz lap is arról írt, hogy az előző héten elfogott kémeket cserélhetik ki Moszkvában fogva tartottakkal, az Egyesült Államok állítólag egy listát is készített a kért nevekkel.

Anna Chapman
Anna Chapman

Egyelőre nem tudni, hogy valóban létezik-e ilyen lista, valóban csoportos kémcsere történik-e. Moszkvában és Washingtonban is teljes a hírzárlat, hivatalos forrásból egyetlen szó sem hangzott el az ügyben.

Amerikai lapok szerint az ügyvédek megerősítették a kémcseréről folyó orosz-amerikai tárgyalások tényét. Robert Baum, Anna Chapman ügyvédje a The New York Timesnak azt mondta, hogy egy napon belül így vagy úgy, de pontot tesznek az ügy végére. Az ABC televíziós csatornának nyilatkozva Baum azt is elárulta, hogy védence csütörtök este a menetrendszerinti járattal Moszkvába repül, de előtte még kilenc társával együtt megjelenik a bíróság előtt.

A Gazeta.ru szerint Baum szavai megerősítik annak lehetőségét, hogy a gyanúsítottak vádalkut kötnek, és ennek fejében kevésbé szigorú vádak alapján bűnösnek mondják ki, majd kiutasítják őket az Egyesült Államokból.

A The New Times által "vörös hajú szépségnek" és a "végzet asszonyának" nevezett Anna leánykori neve Kuscsenko, egyes források szerint édesapja diplomata, más források szerint az orosz hírszerzés magas rangú tisztje.