Bulcsú
10 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Kinevezték az új szlovák kormányt

2010.07.09. 10:36 Módosítva: 2010.07.09. 13:20
Ivan Gasparovič köztársasági elnök kinevezte az új szlovák kormány minisztereit. A Híd két minisztériumot és egy kormányfőhelyettesi posztot kapott.

Az Iveta Radičová kormányfő vezette négypárti koalíciós kabinet összesen tizenöt tagú. A miniszterek letették az alkotmány által előírt hivatalos esküt. Radičovát már csütörtökön este kinevezte tisztségébe az államfő, azt követően, hogy hivatalosan megalakult az új törvényhozás, és Robert Fico volt miniszterelnök benyújtotta lemondását.

A Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniónak (SDKU) a kormányfői bársonyszéken kívül négy, a Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) szintén négy, míg a két kisebbik koalíciós partnernek a Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) és a Hídnak három-három minisztere lesz az új kabinetben.

Gasparovič gratulál
Gasparovič gratulál

Dzurinda lett a külügyminiszter

Az SDKU kezében lesz a pénzügy, az oktatásügy, a külügy és az igazságügy; az SaS fogja vezetni a védelmi, a munkaügyi, a kulturális és a gazdasági tárcát. A KDH adja a belügyminisztert, az egészségügyi minisztert és a közlekedési minisztert. A Híd a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztériumot fogja vezetni, és övé lesz az emberi jogi és kisebbségügyi kormányfőhelyettesi poszt is.

Iveta Radičová (SDKU) tehát a kormányfő, Mikuláš Dzurinda (SDKU) a külügyminiszter, Ivan Miklos (SDKU) a pénzügyminiszter, Ján Figel (KDH) a kibővített jogkörrel felruházott közlekedési miniszter, Daniel Lipsic (KDH) a belügyminiszter, Lubomír Galko (SaS) pedig a védelmi miniszter.

Rudolf Chmel (Híd), Csehszlovákia utolsó magyarországi nagykövete az új emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes, megerősített jogkörökkel. A mezőgazdasági minisztérium élére Simon Zsolt (Híd) került. A környezetvédelmi minisztérium szintén a Hídé. Vezetőjéről még nem született döntés, miután a tárca ideiglenesen megszűnt, s csak néhány hónap múlva "újítják fel".

Bugár a parlament egyik alelnöke

Chmel és Simon is a tavaly alakult Híd alelnökei. A párt harmadik alelnöke, Ivan Svejna a közlekedési minisztérium egyik államtitkára. Bugár Béla pártelnököt csütörtökön újra a parlament egyik alelnökévé választották.

Radičová esküje
Radičová esküje

A június 12-én megtartott parlamenti választást a Smer nyerte 34,79 százalékos eredménnyel, de koalíciós partner hiányában nem tudott kormányt alakítani.

A tárcák többségénél csak egy államtitkár lesz. Kivételt képez a pénzügy, ahol két államtitkár fog dolgozni, akiket, a miniszterhez hasonlóan, az SDKU állít ki. A közlekedési tárcánál szintén két államtitkár lesz. A miniszteren kívül az egyik államtitkárt szintén a KDH fogja jelölni, míg a másikat a Híd. A többi tárcánál a miniszter és az államtitkár is azonos pártból kerül ki.

A szlovák parlament alelnökévé választották pénteken Robert Fico volt kormányfőt és az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) ellenzéki párt vezetőjét. A 150 tagú testületben titkos szavazáson a jelenlévő 144 képviselő közül százan támogatták Fico jelöltségét. Fico a törvényhozó testület negyedik alelnöke.