Észak-Írországban felrobbantottak egy hidat

2010.07.11. 13:44
Észak-Írországban pokolgép semmisített meg egy hidat szombat késő este.

A robbanás a Belfasttól délre fekvő Armagh grófság déli határa közelében történt egy úton. Senki sem sérült meg.

Alisdair Robinson rendőrségi főfelügyelő szerint a vakmerő robbantás akár civil áldozatokkal is járhatott volna. Úgy vélekedett azonban, hogy az elkövetők rendőröket akartak megölni. A területre akarták csalni a rendőröket, hogy aztán megtámadják - megsebesítsék vagy megöljék - őket - tette hozzá.
A merénylet egy nappal a az Orániai Rend szokásos nyári felvonulása előtt történt. A legnagyobb, nem politikai pártként működő ulsteri protestáns csoport minden nyáron felvonulások százaival emlékezik meg arról, hogy az angol trónra a katolikus II. Jakab elűzése után meghívott protestáns uralkodó, Orániai Vilmos a XVII. században leverte az írországi katolikus lázadást. 
II. Jakab az ír katolikusok körében szított felkeléssel próbálta visszaszerezni hatalmát, ám Orániai Vilmos - innen a Rend neve - 1690. július 12-én a Belfasttól délre húzódó Boyne folyó melletti csatában végképp felszámolta a katolikus ellenállást. 
Az észak-írországi rendezési folyamat a megbékélésről kötött 1998-as nagypénteki egyezmény után is még csaknem egy évtizedig zajlott. A tényleges áttörés három éve történt, amikor a legnagyobb katolikus (britellenes) milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) leszerelte fegyverzetét, és bejelentette, hogy a továbbiakban lemond az erőszak alkalmazásáról. 
Az IRA három évtizedes terrorhadjáratának óvatos becslések szerint is legalább háromezer halálos áldozata volt, köztük hétszáz brit katona. Nemrég a legnagyobb unionista - britpárti - félkatonai szervezetek is közölték, hogy beszüntették fegyveres akcióikat. 
Észak-Írországban mintegy két éve hivatalosan béke honol: a területet együtt kormányozza a katolikus Sinn Féin és a protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP).

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport