Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Izrael nem engedi be a Kadhafi-hajót Gázába

2010.07.11. 09:33
Izrael nem engedi kikötni a Gázai övezetben azt a segélyszállítmánnyal érkező hajót, amelyet Kadhafi líbiai vezető fiának alapítványa szervezett. Nem törik meg a palesztin terület zárlatát, mivel azzal a fegyverszállítmányok érkezését kockáztatnák, indokolják. A segélyszállítmányt átvizsgálás után bevihetik Gázába.

Izraeli tisztviselők vasárnap bejelentették, megakadályozzák, hogy a Görögországból indult, Líbia által bérelt hajó eljusson a Gázai övezetbe, és megtörje a palesztin területre meghirdetett izraeli zárlatot. Izrael nem engedi meg, hogy a hajó közvetlenül a Gázai övezetben rakja ki a segélyszállítmányt, mondta Joszi Peled tárca nélküli miniszter a közszolgálati rádióban.

Szerinte egy ilyen esetnek biztonsági okokból nagyon súlyos következményei lennének Izrael számára, a Hamász iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló Gázai övezet kikötőjének megnyitása lehetővé tenné a fegyverek tömeges beáramlását.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter teljesen feleslegesnek minősítette a blokád megtörésére tett kísérletet. "Azt tanácsoljuk a segélyszállítmány szervezőinek, hagyják, hogy az izraeli haditengerészet Asdod izraeli kikötőbe kísérje hajójukat, vagy egyenesen al-Arís egyiptomi kikötőbe fussanak be. A segélyszállítmány bejuthat az övezetbe, ha már megvizsgálták Asdodban. Nem engedik meg ugyanakkor, hogy a Gázai övezetbe fegyverek, vagy katonai célra használható anyagok jussanak be, hangsúlyozta.

A Görögországból indult hajó fedélzetén kétezer tonna élelmiszer és gyógyszer van. A 12 tagú személyzettel és legfeljebb 9 utassal, moldovai zászló alatt közlekedő teherhajó útját a líbiai vezető fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi által vezetett alapítvány szervezte. A Kadhafi Fejlesztési Alapítvány pénteken jelentette be a hajó indításának tervét, hozzátéve, hogy a fedélzeten olyan személyek is lesznek, akik "így kívánják kifejezni szolidaritásukat a blokádtól szenvedő palesztin néppel".

Az izraeli külügyminisztérium szerint Avigdor Liberman külügyminiszter az elmúlt napokban többször beszélt görög és moldovai kollégájával, és megegyeztek a líbiai hajó ügyében, így az nem fogja elérni Gázát. Az izraeli hatóságok szerint a moldovai hatóságok rávették a kapitányt,
irányítsa a hajót az egyiptomi el-Arísba.

Az újabb segélyszállítási akció mintegy negyven nappal azután veszi kezdetét, hogy Izrael május 31-én nemzetközi vizeken
feltartóztatott egy, a Gázai övezet felé tartó segélyflottillát, és az egyik hajón haditengerészei megöltek kilencet a rájuk támadó török iszlamisták közül. Az izraeli akció nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, és válságba sodorta a török-izraeli kapcsolatokat.

A zsidó állam kitartott amellett, hogy embereinek csapdát állítottak, és
önvédelemből adták le lövéseiket. A Gázai övezet köré vont blokád rendelkezéseit Izrael azóta enyhítette: kevesebb termék szerepel a tiltólistán.