Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kritizálták a szerb elnököt a srebrenicai mészárlás megemlékezésén

2010.07.11. 16:57
A boszniai háborúban elkövetett srebrenicai mészárlás áldozataira emlékeztek vasárnap Bosznia-Hercegovinában.

Az évfordulós megemlékezésen, amelyet a Srebrenicától néhány kilométerre északra, Potocari falunál felavatott központi emlékhelynél tartottak, több tízezer ember vett részt. Jelen volt az egykori Jugoszlávia valamennyi utódállamának elnöke, köztük Boris Tadic szerb államfő, aki immár másodszor helyezett el koszorút a szerb öldöklés áldozatainak emelt emlékhelyen. Bírálók szerint a politikust elsősorban nem a megbékélés szándéka vezette, csak jó pontokat akar szerezni Szerbiának az Európai Uniónál. „Jó, hogy eljött, de miért nem hozta magával Ratko Mladicot is?” – jegyezte meg ingerülten a srebrenicai áldozatok hozzátartozóit tömörítő egyik szervezet vezetője.

A 15 évvel ezelőtti mészárlás fő felelősének tartott egykori boszniai szerb katonai parancsnok – akit népirtással, háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolnak a hágai Nemzetközi Törvényszéken - továbbra is szökésben van, sokak szerint Szerbiában bujkál.

Sötét folt

A potocari megemlékezésen miniszterelnöki szinten képviseltette magát a soros EU-elnök Belgium és az utóbbi időben sikeres közvetítőként és befektetőként a Balkánra visszatérő Törökország. Magyarországról Martonyi János külügyminiszter vett részt a megemlékezésen.

Charles English, az Egyesült Államok szarajevói nagykövete felolvasta Barack Obama üzenetét, amelyben az amerikai elnök azt írta, hogy a srebrenicai mészárlás "sötét foltot" hagyott az emberiség kollektív lelkiismeretén, és követelte, hogy hasonló veszélyek esetén a világ határozottan cselekedjen.
"A srebrenicai iszonyat sötét folt kollektív lelkiismeretünkön. Olyan embereket gyilkoltak meg ott, akik hittek a nemzetközi közösség ígéreteinek, hogy meg fogják védelmezni őket" - hangsúlyozta levelében Obama.

Hatezer áldozat

1995. július 11-én boszniai szerb csapatok bevonultak az ENSZ által védett övezetnek nyilvánított, akkor még többségében muzulmánok lakta kelet-boszniai Srebrenicába. Különválasztották a férfiakat a nőktől és a gyerekektől – utóbbiakat elvitték –, és körülbelül 8 ezer embert – köztük 14 év körüli fiúkat és majdnem 80 éves aggastyánokat is – lemészároltak. 
A legfrissebb adatok szerint eddig 6481 áldozatot azonosítottak. Közülük 3749-et temettek el Potocariban. A vasárnapi megemlékezésen itt 775 újonnan azonosított srebrenicai áldozatot helyeztek végső nyugalomra, köztük most első alkalommal egy boszniai horvátot is.
Berlinben a Brandenburgi kapu előtt 8 ezer pár cipőből álló hegyet építettek a srebrenicai mészárlás emlékére. Minden pár cipő az öldöklés egy-egy áldozatára emlékeztet. A sajátos "emlékművet" a tervek szerint jövőre Boszniába viszik, ahol egy "szégyenoszlopot" készítenek belőle: a cipőket szögesdrótra felfűzve nyolc méter magas "UN" betűket képeznek belőlük, utalva ezzel az ENSZ holland békefenntartóinak sokat bírált szerepére a srebrenicai drámában.