Emma
6 °C
11 °C

Lecserélik az olajfogó kúpot

2010.07.11. 00:04 Módosítva: 2010.07.11. 00:38
Robot tengeralattjárókkal eltávolították szombaton az olajfogó kúpot a mélytengeri kútról a Mexikói-öbölben, helyette egy nagyobb és hatékonyabb olajgyűjtő berendezést szerelnek a 82 napja szivárgó olajkútra.

Majdnem húszmillió liter nyersolaj ömölhet a tengerbe, amíg lecserélik a Mexikói öböl fenekén szivárgó kút fölött az olajfogó kúpot. A művelet 4-7 napot vesz igénybe, és 48 órán át akadálytalanul ömlik majd a másfél kilométeres mélységben lévő olajkútból a nyersolaj.

Az új olajfogó szorosabban illeszkedik majd a megsérült csőhöz, és ha minden terv szerint működik, akár az egész kiömlő olajat is összegyűjti majd. A most eltávolított berendezés segítségével csak a szivárgó nyersanyag egy részét tudták olajszállító uszályokban pumpálni.

Az új olajfogó berendezés felszerelése ideiglenes megoldásnak számít. Az olajkatasztrófáért felelős BP vállalat két mentesítő fúrást kezdett oldalirányból azzal a céllal, hogy nehéziszap, majd cement lepumpálásával elzárják a mélyből feltörő kőolaj útját. Elképzelhető, hogy ezzel az eljárással néhány héten belül, akár már júliusban sikerül elfojtani a mélytengeri szivárgást a Mexikói-öbölben.

A nyersolaj április 20. óta ömlik a tengerbe, azóta, hogy felrobbant a BP által üzemeltetett Deepwater Horizon olajfúró kút. A balesetben 11 munkás halt meg. A tengerbe ömlött olaj mennyiségét illetően a legkülönbözőbb becslések láttak napvilágot, a legutóbbi értékelés szerint 326-636 millió liter szivárgott a Mexikói-öböl vizébe. Az olajszennyeződés már mind az öt öböl menti amerikai szövetségi állam - Alabama, Louisiana, Mississippi, Florida és Texas - partjait elérte.