Alfréd
-2 °C
2 °C

Hazautazik a magyar csoport Philadelphiából

2010.07.12. 20:55
Hétfőn hazaindult a mosonmagyaróvári fiatalok csoportja az Egyesült Államokból, de azt nem tudni, hogy mikor szállítják haza a Delaware folyóba fulladt két társuk holttestét. A motorhiba miatt leállt vízibusz személyzete rádión próbált kapcsolatba lépni a közeledő uszály tolóhajójával, azonban valamiért nem érkezett válasz.

Öt nappal a Delaware folyón történt végzetes hajóbaleset után, hétfőn hazautazik Philadelphiából az a magyar csoport, amelynek két tagja meghalt a tragédiában, írta Philadelphia Daily News című napilap.

Előző szerdán uszály ütközött egy műszaki hiba miatt a Delaware folyón veszteglő városnéző vízibuszba Philadelphiában; a járművön tizenhárom mosonmagyaróvári fiatal és két kísérő tanár is ült. A 37 emberből 35-öt kimentettek a vízből, egy 20 éves fiút és egy 16 éves lányt azonban hiába kerestek, holttestüket pénteken találták meg.

Az újság jelentése szerint az még nem tisztázott, hogy a két magyar áldozatot mikor szállítják haza. A philadelphiai halottkémi jelentés szerint a fiatalok halálát fulladás okozta. A csoport többi tagja azonosította őket személyes tárgyaik alapján.

A csoport július 2-án érkezett az Egyesült Államokba, ahol egy nyelvi programban vett részt. Scott Widmer, a Marshallton United Methodist lelkésze - ez az egyház támogatta a magyar csoport útját - azt mondta: bár a diákok a tervezettnél hamarabb hazautaznak, az eset a magyar és az amerikai fiatalokat örökre összeköti. A hétvégén Philadelphiában és Mosonmagyaróváron is megemlékezést tartottak.

A szövetségi hatóságok megkezdték a baleset körülményeinek kivizsgálását. A CNN hétfői jelentése szerint a motorhiba miatt leállt és lehorgonyzott vízibusz személyzete rádión kapcsolatba akart lépni az uszály tolóhajójával. A vészhívásokat a térségben több vízi jármű is vette, a tolóhajóról azonban nem érkezett válasz.