Alfréd
-3 °C
3 °C

Házkutatással folytatódott a francia botrány

2010.07.12. 23:01
Hét helyen tartottak házkutatásokat a Nicolas Sarkozy francia elnök kormányzatáig érő Bettencourt-ügyben, amelybe belekeveredett a nyugdíjreformért felelős munkaügyi miniszter is. Sarkozy egy tévéinterjúban megvédte Eric Woerth-t, de a pozícióhalmozása ellen már felszólalt.

A francia rendőrség házkutatásokat tartott hétfőn a Bettencourt-ügyben, bizonyítékot keresve a Nicolas Sarkozy elnök konzervatív pártját megrengető botrányra. A helyzetről bővebben>>>

A feltételezhető adócsalási és politikai összeférhetetlenségi ügyben egyszerre három külön vizsgálatot elrendelő Nanterre-i ügyészség tájékoztatása szerint összesen hét helyen volt házkutatás, de a L'Oréal kozmetikai cég örökösnőjénél, Liliane Bettencourt-nál nem jártak. Az ügyészség nem árulta el, hogy kinél tartottak házkutatást.

Röviddel az ügyészség közleménye előtt a Le Figaro honlapja azt írta, hogy a milliárdosnőnek és barátjának, François-Marie Banier fényképésznek a házában tartottak házkutatást a rendőrök néhány órával azelőtt, hogy az elnök interjút adott a televízióban az ügyről, és rendőrségi források megerősítették a házkutatásról szóló híreket. A fotósnak a gyanú szerint Bettencourt összesen egymilliárd dollár értékű ajándékokat adott.

Bettencourt egykori könyvelője azt állította, hogy a milliárdosnő és férje - aki jobboldali kormányban miniszter is volt - törvénytelen pénzadományokkal segítette több konzervatív politikus, közöttük Nicolas Sarkozy választási kampányát 2007-ben. Az alkalmazott vádjai szerint az elnökválasztási kampányhoz Liliane Bettencourt 150 ezer euróval járult hozzá, amelyet a kormánypárt pénztárnokának, Eric Woerthnek adott át készpénzben.

Woerth hetek óta a francia lapok címlapján szerepel, mert 2007 és 2010 között a kormánypárt pénzügyei mellett egyben Franciaország pénzügyeiért is felelős volt a költségvetési tárca vezetőjeként. Ebben az időszakban felesége az adócsalás gyanújába keveredett Bettencourt vagyonkezelői cégénél állt alkalmazásban, amely 30 millió eurót igényelt vissza az adóhivataltól.

Woerth jelenleg a munkaügyi minisztérium élén Sarkozy egyik legjelentősebb reformjáért, a nyugdíjrendszer átalakításáért felelős. Az állami pénzügyi felügyelet vizsgálata vasárnap megállapította, hogy Eric Woerth költségvetési miniszterként nem avatkozott bele a Bettencourt-vagyont érintő adóügyi kérdésekbe.

Nicolas Sarkozy a hétfő esti tévéinterjújában támogatásáról biztosította a szerinte most már minden gyanú alól tisztázott minisztert. Ugyanakkor azt állította, hogy Woerth pártpénztárnoki és miniszteri tisztsége közti összeférhetetlenség ellen tenni fog. "Eric Woerth becsületes és kompetens ember, aki a teljes bizalmamat élvezi" - hangsúlyozta az államfő. Hozzátette: "Miniszter marad és végigviszi a nyugdíjreformot". Eric Woerth korábban azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy lemond pártpénztárnoki funkciójáról, amelyet nyolc éve tölt be.

A nyugdíjkorhatár és a járulékfizetés megemelését előíró törvénytervezet kedden kerül a kormányülés elé, a parlament pedig Sarkozy elképzelései szerint októberben szavaz róla.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft