Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Izraeli hadihajók állták el az utat

2010.07.14. 17:37
Az egyiptomi el-Arís kikötője felé tereli két izraeli hadihajó a líbiai segélyhajót, amely a Gázai övezetbe próbált meg eljutni.

Rakétákkal felszerelt izraeli hajók kísérik a Gázai övezetbe segélyt szállító Amalthea nevű hajót az egyiptomi el-Arís kikötője felé, jelentette a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség szerdán, meg nem nevezett biztonsági forrásokra hivatkozva.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió egyik riportere, aki a moldovai zászló alatt hajózó Amaltheán utazik, elmondta, hogy a segélyszállító bal oldalán haladva két izraeli hajó próbálja megakadályozni, hogy a Gázai övezet felé vegyék az irányt. El-Arís a hajótól jobbra, a palesztin terület balra található.

A szállítmányt összegyűjtő líbiai Kadhafi Alapítvány honlapján bejelentette, a szervezők eltökélt szándéka, hogy eljussanak a Gázai övezetbe. "Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy eljussunk a Gázai övezetbe, ha azonban ez nem lehetséges, akkor senkinek az életét nem akarjuk veszélyeztetni" - tette hozzá Juszuf Szaváni, a segélyszervezet igazgatója arra utalva, hogy nem akarnak erőszakhoz folyamodni, ha az izraeliek megállítanák őket.

A teherhajó kétezer tonnányi, főleg élelmiszerből és gyógyszerből álló rakományt szeretne eljuttatni a Hamász szélsőséges palesztin mozgalom által uralt övezetbe. Izrael nem engedi, hogy az Amalthea áttörje a Gázai övezettel szemben érvényben lévő izraeli blokádot, de felajánlotta, hogy Asdód izraeli kikötővárosban kirakhatják a palesztinoknak szánt segélyszállítmányt. Egyiptom szintén ígéretet tett arra, hogy amennyiben partjainál köt ki a teherhajó, biztosítja az adományok elszállítását a palesztin övezetbe.