Eleonóra
-1 °C
2 °C

Janukovics visszaszerezné régi hatalmát

2010.07.14. 21:48
Viktor Janukovics ukrán elnök érvényteleníttetné az elnöki jogköröket megnyirbáló korábbi alkotmánymódosítást Ukrajnában, hogy így visszakapja egykori hatalmát.

A Viktor Janukovics ukrán államfőt támogató parlamenti többség alkotmánymódosítási eljárást kezdeményezett az elnöki jogkörök megerősítésére. Azt akarják, hogy a testület érvénytelenítse a 2004-ben elfogadott alkotmányreformot, amely jelentősen csökkentette az elnöki hatásköröket a parlament és kormány javára. Az ellenzék az eljárást tekintélyelvű kisiklásnak minősítette.

A 450 fős parlamentben 252 képviselő írta alá azt a kérvényt, amelyben alkotmányossági próbát kért a testülettől a reformmal kapcsolatban.

A februárban beiktatott, oroszbarát volt ellenzéki Janukovics azóta megszilárdította a hatalmát, megszervezve a parlamenti többséget és a lojális kormányt. Ennek ellenére az ellenzék gyakran vádolja tekintélyelvű, sőt diktátori allűrökkel, míg több média bírálta, hogy a hatalom az elmúlt hónapokban a cenzúra eszközével akart élni.

A 2004 decemberében, a Viktor Juscsenko Nyugat-barát elnököt hatalomra segítő narancsos forradalom idején a hatalom és az ellenzék közötti megállapodás részeként elfogadott alkotmányreform 2006. január 1-jén lépett életbe. Az új jogszabály megfosztotta az elnököt attól a jogától, hogy ő tegyen javaslatot a kormányfő és a miniszterek többségének személyére. A miniszterelnök- és miniszterjelölteket most a parlamenti többség állítja. Az elnök azt a jogát is elvesztette, hogy meneszthesse a kormányfőt és a minisztereket.