Géza
-12 °C
-4 °C

Vizsgálati fogságba került Basternák gyilkosa

2010.07.14. 15:15 Módosítva: 2010-07-14 15:56:39
Nem hivatalos információk szerint K. István továbbra sem árulja el, miért lőtte le pénteken este Basternák László felvidéki politikust. Akár huszonöt évet is kaphat.

Vizsgálati fogságba helyezték a somorjai K. Istvánt, akit Basternák László, szlovákiai magyar politikus meggyilkolásával gyanúsítanak. Erről a szlovákiai Különleges Büntetőbíróság döntött hétfőn, közölte Katarína Kudjáková, a testület szóvivője.

Basternák Lászlót, aki Ógyalla főellenőre, Nyitra megyei képviselője és a Magyar Koalíció Pártjának révkomáromi járási elnöke volt, pénteken este lőfegyverrel ölték meg a háza előtt.

"Az ügyet vizsgáló bíró szerint fennáll a szökés veszélye, ezért K. Istvánt vizsgálati fogságba helyezte. A gyanúsított fellebbezett a döntés ellen, a fellebbezésről a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága dönt" - közölte Kudjáková.

Nem tudni, miért ölt

A 29 éves gyanúsítottat a hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint eddig már kétszer is kihallgatták, de továbbra sem világos, mi volt tettének indítéka. Azt sem tudni, hogy a kihallgatások során beismerte-e tettét. Továbbra is többségi vélemény, hogy Basternákot főellenőri tevékenysége miatt ölhették meg.

A gyanúsított K. István a kihallgatások során állítólag alig szólalt meg személyesen, többnyire ügyvédje beszélt helyette.

A hatályos törvények szerint az ilyen gyilkosságért 25 évet, de akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Pénteken temetik Basternákot

A Nyitra megyei önkormányzat képviselői testületében Basternák helyét Angyal Béla, a Híd politikusa foglalja el. Ez a legutóbbi megyei választás eredményéből adódik. Korábban Basternák és Angyal még együtt politizáltak az MKP színeiben. Angyal tavaly kilépett az MKP-ból, és belépett a Hídba, így most a Híd képviselője lesz a megyei parlamentben.

Basternák Lászlót pénteken kora este helyezik örök nyugalomra az ógyallai helyi katolikus temetőben. A temetés előtt 16 órától gyászmise lesz a Szent László-templomban.