Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Irak amerikai segítséget kér a kormányalakításhoz

2010.07.15. 06:35
Hosjar Zebari külügyminiszter szerint a választások után négy hónappal sincs kézzelfogható haladás a kormányalakítási folyamatában, és egyre nagyobb hatalmi űr keletkezik. Jó lenne ha Washington bátorítaná és elősegítené az új kormány, illetve az ország vezetőinek megválasztását.

A kormányalakításhoz kért segítséget szerdán Washingtontól az iraki külügyminiszter, aki szerint a bagdadi politikusok tehetetlensége miatt súlyosbodhat a hatalmi űr okozta belpolitikai helyzet. Hosjar Zebari Washingtonban tárgyalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel, s ezután közösen tartottak sajtótájékoztatót.

Zebari szerint Bagdad úgy gondolja, hogy Washington bátoríthatná és elősegíthetné az új kormány, illetve az ország vezetőinek megválasztását. Megjegyezte: nem arra gondol, hogy Washington jelölje ki a kabinetet.

"Elmúltak azok az idők, amikor az amerikai illetékesek interjúvolták a tisztségviselőket, a minisztereket, és így tovább. Ez egy Irak-vezette folyamat, de úgy gondoljuk, ők (az amerikaiak) segíthetnek" - mondta Zebari, aki szerint a választások után négy hónappal sincs kézzelfogható haladás a kormányalakítási folyamatában, és egyre nagyobb hatalmi űr keletkezik.

A sajtótájékoztatón Hillary Clinton felszólította az iraki politikusokat, hogy helyezzék a nemzet érdekeit saját érdekeik felé. Hozzátette, hogy a washingtoni kormányzat kész bármit megtenni, amivel segíthet a kormányalakításban.

Irakban március 7-én tartottak parlamenti választásokat, de mindmáig nem tudni, hogy ki lesz az ország miniszterelnöke, illetve a kormány összetétele sem ismert. Washingtont nyugtalanítja, hogy Irakban továbbra is ingatag a belpolitikai helyzet, miközben az erőszakcselekmények folytatódnak.

A választáson Ijád Allávi volt kormányfő vezette Iraki Blokk 91 helyhez jutott a parlamentben, Núri al-Máliki hivatalban lévő miniszterelnök tömörülése, a Jogállami Szövetség pedig 89-hez a 325 tagú  törvényhozásban. A harmadik a síita Iraki Nemzeti Szövetség lett 70 mandátummal. Az új parlamentnek meg kell választania elnökét és annak helyetteseit, valamint az államfőt, az pedig az alkotmány értelmében a legnagyobb frakciót bízza meg kormányalakítással. Máliki azonban veresége ellenére küzd azért, hogy ezúttal is ő alakíthasson kormányt.