Bernadett
-2 °C
4 °C

Lemondott Rahimov, a baskír elnök

2010.07.15. 21:11
Mandátumának lejárta előtt távozott posztjáról a baskír elnök; Murtaza Rahimov lemondását Dmitrij Medvegyev orosz államfő elfogadta csütörtökön.

A Kreml megbízásából ideiglenesen Rusztem Hamitov vette át a köztársasági elnöki tisztséget. Az Oroszországhoz tartozó autonóm köztársaság parlamentje még csütörtök délelőtt rendkívüli ülést tartott, és elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében Baskíria mindenkori elnöke a posztjáról való távozás után személyes, vagyoni és pénzügyi garanciákat kap, azaz megmarad mentelmi joga.

A 76 éves politikus lemondásáról már napok óta terjengenek hírek a szövetségi nyomtatott és elektronikus sajtóban is. Baskír források azt jósolták, hogy még a parlament ülésén bejelenti lemondását az elnök, ám a hivatalos bejelentés végül csak a Medvegyevvel tartott találkozó után hangzott el.

A két politikus csütörtökön Szocsiban, az elnöki rezidencián folytatott megbeszélést, amelyen Medvegyev méltatta Rahimov munkásságát, és magas állami kitüntetésben részesítette.

Lapértesülések szerint Rahimov hétfőn Moszkvában tárgyalt Szergej Nariskinnel, az elnöki adminisztráció vezetőjével, s állítólag abban állapodtak meg, hogy Rahimov mandátumának lejárta, 2011. október előtt lemond, cserébe pedig a Kreml jóindulatúan viszonyul a politikus által előterjesztett utódjelöltekhez.

Úgy tudni, hogy maga Rahimov is a szövetségi és a helyi hatalmi szervekben jelentős tapasztalatokra szert tett Hamitovot javasolja első helyen utódjának.

A Moszkvához meglehetősen radikálisan és agresszívan viszonyuló Rahimov egyike volt az utolsó nehézsúlyú regionális vezetőknek, akik a Szovjetunió szétesése óta állnak a hatalom élén. Idő előtti távozása mögött minden bizonnyal az áll, hogy az utóbbi időben a sajtóban publikációk sorozata indult meg a "rossz politikai helyzetről", botrányok övezték a köztársaságot, de legalábbis az elnök családját - írta a szerdai orosz sajtó.

Gleb Pavlovszkij ismert politológus szerint Rahimov lemondása törvényszerű volt, mint ahogy a hozzá hasonló vezetőké is. Rámutatott, hogy egyáltalán nem a központ és a kormányzók közötti konfliktusról van szó, támadást sem jelent a regionális vezetők ellen, hanem csak egyszerűen az általuk képviselt kormányzási stílus összeegyezhetetlen az orosz állam modernizációjával.

Rahimov 1993 óta tölti be a köztársasági elnöki posztot, s már jó ideje köztudott volt, hogy nem száll harcba újabb, immár az ötödik mandátumért. A sokvallású és -etnikumú köztársaságban sikeresen valósította meg a békés együttélést célzó politikát, s Mintyimer Samijev volt tatár elnökhöz hasonlóan sokat harcolt azért, hogy a helyi adóbevételek minél nagyobb hányada maradjon Baskíriában. Hatalmon maradását annak is köszönheti, hogy a köztársaság Oroszország harmadik legnagyobb kőolajtermelő, -feldolgozó és -finomító központja, így minden áron biztosítani kellett stabilitását.