Megállították az olajszivárgást a Mexikói-öbölben

2010.07.15. 22:36 Módosítva: 2010.07.16. 00:08
Sikeresnek tűnik a Mexikói-öbölben szivárgó mélytengeri kútra erősített új olajfogó berendezés tesztje. A BP olajtársaság csütörtökön közölte, hogy pillanatnyilag már nem folyik olaj a tengerbe. Az új sapka felhelyezése nem végleges megoldás. A BP két mentesítő fúrást kezdett oldalirányból, hogy nehéziszap, majd cement lepumpálásával elzárják a mélyből feltörő kőolaj útját.

A Deepwater Horizon olajfúró torony április 20-i felrobbanása óta első ízben tudta a BP teljesen megszüntetni a mélytengeri olajszivárgást, amely miatt már több százmillió liter nyersolaj ömlött a tengerbe. A szivárgás elállítását célzó korábbi sikertelen próbálkozások után ez tekinthető a legnagyobb előrelépésnek az olajkatasztrófa leküzdésében.

A mérnökök figyelemmel követik, hogy a korábbinál nagyobb és megerősített "sapka" a szelepek lezárása után hogyan állja a növekvő nyomást. A régi olajfogó kúpot múlt szombaton távolították el robot tengeralattjárókkal a tengerfenéken, másfél kilométeres mélységben levő sérült kútról, és helyére egy nagyobb és hatékonyabb olajgyűjtő berendezést szereltek.

Kent Wells, a BP alelnöke üdvözölte a szivárgás elfojtását, ugyanakkor figyelmeztetett: csak most kezdődik a felszerelt berendezés tesztje.

Az új sapka felhelyezése nem végleges megoldás. A BP két mentesítő fúrást kezdett oldalirányból azzal a céllal, hogy nehéziszap, majd cement lepumpálásával elzárják a mélyből feltörő kőolaj útját. A furatok az elkövetkező hetekben érhetik el az olajkút csövét több ezer méterrel a tengerfenék alatt.

Április 20-án felrobbant, kigyulladt, majd elsüllyedt egy olajfúró platform a Mexikói-öbölben. A platformot a British Petroleum (BP) brit olajipari óriáscég üzemeltetette, de annak tulajdonosa a houstoni székhelyű Transocean nevű amerikai vállalat volt, amelynek 140 olajkitermelő platformja van szerte a világban.

Tizenegy munkás eltűnt, a munkaállomásról 111 ember menekítettek ki. Tizenheten égési sérüléseket, töréseket szenvedtek, illetve füstmérgezést kaptak. A megsérült tenger alatti kútból naponta 159 ezer liter kőolaj került a tengerbe. Azóta több százmillió liter nyersolaj szivárgott a Mexikói-öböl vizébe. Ez volt hivatalosan is az amerikai történelem legsúlyosabb olajkatasztrófája az öbölben. Júliusra az olajjal szennyezett víz elérte Louisiana, Mississippi, Alabama és Florida állam partjait, Texasban kátránydarabokat találtak.

A robbanást az okozhatta, hogy túl mélyre fúrtak, a kutatófúró szerkezet építésekor pedig kihagytak egy  költséges mélytengeri szelepet, amit kétszáz lábbal a tengerfenék alatt szokás elhelyezni. Más szakértők szerint a katasztrófában szerepet játszhatott az is, hogy a BP már a kút ideiglenes lezárására készült, de nem volt megfelelő az ehhez szükséges betonkúp.

A katasztrófa elhárítására többféle módszerrel próbálkoztak. A robbanás után ellátó hajók erős vízsugarakkal próbálták megfékezni a lángokat és megakadályozni, hogy a fúrótorony elsüllyedjen. Később a víz színén lebegő olajszennyeződés sűrűbb részeit tűzálló terelőkkel zárták körbe és gyújtották meg.

A BP később újabb kút fúrásába kezdett az olaj útjának elterelésére, és az olajnyomás csökkentésére. Az olajcég mélytengeri robotok segítségével egy 15 centiméter átmérőjű csövet próbált meg bevezetni a szivárgó, 53 centiméteres sérült vezetékbe.Vegyszereket szórtak repülőgépekről a tenger felszínére, majd az olajat apró cseppekre bontó diszpergenst megpróbálták a tenger mélyére is eljuttatni.

Próbálkoztak azzal is, hogy autógumidarabokból és golflabdákból álló keverék belövésével állják útját a feltörő olajnak és gáznak. Több sikertelen próbálkozás után június 4-én sikerült először  ráhelyezni a tengerfenéken levő kitörésgátlóra egy olajfogó "sapkát".

000T TRPar3278319

Barack Obama május 27-én hirdetett hathónapos moratóriumot a mexikói-öbölbeli mélytengeri olajfúrásokra, a szigorúbb biztonsági előírások kidolgozásának idejére. Az elnöki rendelkezést jogi úton megtámadta több tucat olajfúró platformok ellátásával foglalkozó vállalat, illetve keresetet nyújtottak be a louisianai hatóságok is.

Martin Feldman New Orleans-i szövetségi bíró június végén hatályon kívül helyezte Obama hathónapos olajfúrási tilalmát, arra hivatkozva, hogy az amerikai belügyminisztérium nem tudott ésszerű érveket felhozni a moratórium fenntartására mellett. Az Obama-kormányzat megfellebbezte Feldman döntését, de a fellebbviteli bíróság elutasított a kormány panaszát.

A Fehér Ház július 12-én újabb moratóriumot hirdetett a mexikói-öbölbeli olajfúrásokra. Az új, módosított tilalom november 30-ig érvényes, és az előzőtől abban tér el, hogy nem a fúrások mélységét, hanem az alkalmazott technológiát veszi alapul. A Fehér Ház abban reménykedik, hogy az új tilalom kiállja az igazságszolgáltatás próbáját.  • Tippek
  • Személyi kölcsön