Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tűz a Szlovák Tudományos Akadémia egyik épületében

2010.07.15. 13:23

Tűz ütött ki a Szlovák Tudományos Akadémia virológiai intézetének épületében Pozsonyban csütörtök délelőtt. A helyi rádiók közlése szerint legalább három emelet áll lángokban a Pozsonyhidegkúti úton (Dúbravská cesta) lévő épületben, amely átépítés alatt van.

A lángok 80-100 méter magasak, a nagy erőkkel helyszínre érkező tűzoltók megkezdték az oltást. A közelben lakók a tűz fellángolása előtt két erős robbanást észleltek, ami valószínűleg gázrobbanás lehetett. Az első nyilatkozatok szerint az építkezésen dolgozók hegesztettek, amikor kigyulladt az egyik vezeték, majd ennek következtében felrobbant az egyik gázpalack.

Viera Rosová, az akadémia alelnöke elmondta, hogy az alkalmazottakat evakuálták, de az anyagi kár várhatóan nagy lesz. "A tűz okozta károkról még korai beszélni. Azzal számolunk, hogy hatalmasak lesznek, különösen a harmadik emeleten. A virológiai intézet nagyon jól fel volt szerelve korszerű berendezésekkel és műszerekkel. Ugyanakkor szinte biztos, hogy a tudományos munkák eredményei is megsemmisülnek" - fejtette ki Rosová.

A tudományos akadémia azonnal felveszi a kapcsolatot az átépítéseket végző céggel, hogy megállapodjanak a keletkezett károk helyreállításáról, s a felmerült problémák megoldásáról.