Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Földrengés rázta meg Washingtont

2010.07.16. 14:56
3,6-os erősségű földrengést észleltek Washingtonban és környékén. Mivel a jelenség rendkívül ritka az amerikai fővárosban, kisebb pánik tört ki, a segélykérő vonalak többször megbénultak.

A Richter-skála szerinti 3,6-os erősségű földrengés rázta meg pénteken az amerikai fővárost és annak környékét. A Washingtonban rendkívül ritka földmozgás epicentruma Maryland államban volt, 35 kilométeres mélységben, közölte az Egyesült Államok Földtani Intézete.

Beszámolók szerint a rengést a Fehér Ház közelében élő és dolgozó emberek is érezték. A természeti jelenséget észlelték a fővárostól délre, valamint Virginia állam több helyén. A földmozgás kisebb pánikot okozott. Tömegében érkeztek hívások a segélykérő számokra, emiatt a vonalak többször megbénultak.

A Washington Post ezzel a főcímmel tudósított az első oldalon: Igen, földrengés volt. Az Egyesült Államok Földtani Intézete azt közölte, hogy több ezer bejelentést kaptak azoktól, akik érzékelték a földmozgást. A bejelentők között voltak olyanok, akik az epicentrumtól távoli Georgia, Wisconsin és New York államokból telefonáltak, esemeseztek, vagy küldtek emailt.


View Itt érezték a Washington Post olvasói a földrengést in a larger map

Washington területén 1758-ban volt az első olyan rengés, amit feljegyeztek. 1828-ban, az akkori elnök, John Quincy Adams leírta naplójába, hogy hét amerikai, partmenti államban volt rengés, beleértve Washingtont, a fővárost is. "Éppen a naplómba írtam, amikor az asztal remegni kezdett a kezeim alatt, a padló pedig a lábaim alatt. Mint amikor hullámok dobálják a hajót. Két percig tartott nagyjából, aztán megszűnt"- írta Adams.

"A 3,6-os rengés nem is valódi földmozgás" - írta a Twitteren Major Garrett, a Fox News tévé fehér házi tudósítója. "Ez olyan, mint amikor megrezdült a jég, ahogy leteszem a gintonikkal teli poharamat" - tette hozzá Garrett.