Lemondott a világ első női evangélikus püspöke

2010.07.16. 21:34

Lemondott tisztségéről pénteken Maria Jepsen, a világ és Németország első női evangélikus püspöke, miután sajtóhírek szerint eltussolta egy pedofil lelkész ügyét.

A 65 esztendős hamburgi püspök azzal indokolta lemondását, hogy megkérdőjelezték hitelességét, ezért úgy érzi, hogy nem tudna eleget tenni felszentelésekor tett fogadalmának. "Utamon a Te világosságod segíti lépteimet" - hivatkozott a zsoltárénekre lemondó nyilatkozatában, amelyben visszautasította a sajtó állításait.

Jepsent az utóbbi időben egyre több bírálat érte, mert állításával ellentétben, nem 2010-ben, hanem már 1999-ben értesítették arról, hogy egyházmegyéje egyik lelkésze szexuális visszaéléseket követett el fiúkkal és lányokkal szemben.

Jepsent 1992-ben szentelték a világ első női evangélikus-lutheránus püspökévé.

Jepsen korábban azt állította, hogy csak arról értesítették, hogy a lelkésznek egy nővel viszonya volt, "de a visszaélés szó nem hangzott el, különben nyugtalan lettem volna" - nyilatkozott egy interjúban. Egy hamburgi lap azonban idézte egy nő eskü alatt tett tanúvallomását, amely szerint ő már 1999-ben figyelmeztette a püspök asszonyt. A lelkészt még abban az évben elhelyezték, majd 2001-ben nyugállományba vonult.

Néhány hónapon belül Németországban már hárman mondtak le püspöki hivatásukról. Májusban XVI. Benedek pápa elfogadta az augsburgi katolikus püspök, Walter Mixa lemondását, akit gyermekekkel való visszaélésekkel vádoltak, februárban pedig a hannoveri evangélikus püspöknő, Margot Kaessmann mondott le, mert rendőrök ittas vezetésen érték.