Klaudia
-4 °C
2 °C

Nem lehetnek kettős állampolgárok a szlovákok

2010.07.16. 21:16

A szlovákok szombattól elveszítik szlovák állampolgárságukat, ha egy másikat is felvesznek. Életbe lép ugyanis a Robert Fico (Irány-Szociáldemokrácia) vezette előző kormány által elfogadtatott törvénymódosítás, amivel a kettős állampolgárságról szóló magyar törvénymódosításra reagáltak Pozsonyban.

Az új szlovák kormányfő, Iveta Radicová nyilvánvalóan a vitatott törvénymódosítás felülvizsgálatára törekszik majd, de konkrét tervekről egyelőre nem beszélt.

Ivan Gasparovic szlovák államfő május 31-én írta alá a módosított állampolgársági törvényt. A pozsonyi parlament által elfogadott változtatás lényege, hogy az a szlovák állampolgár, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot. A törvény nem vonatkozik azokra a szlovák állampolgárokra, akik a törvény életbe lépése után cseh állampolgárságot kérnek, vagy például azokra, akik házasság útján kapnak másik állampolgárságot.

Szlovákia részéről a jogszabály válasz volt az Országgyűlésnek a magyar állampolgársági törvényt módosító döntésére. Az akkori pozsonyi kormány szerint a magyar állampolgárságról szóló törvény, amely alapján a határon túli magyarok kedvezményesen szerezhetik meg a magyar állampolgárságot, nemzetbiztonsági kockázatot jelent Szlovákia számára.

A szlovák állampolgársági törvény módosítását a három koalíciós párt és az ellenzéki kereszténydemokraták szavazták meg. A legnagyobb akkori ellenzéki tömörülés, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a jelenlegi kormánykoalíció legerősebb pártja elutasította. A magyar képviselők nem vettek részt a szavazáson.

A jelenlegi kormánykoalíció másik pártja, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) támogatta a törvénymódosítást a parlamenti szavazáskor. Daniel Lipsic  szlovák belügyminiszter (KDH) ugyanakkor nemrégiben közölte: "van még számos megoldás". Mint mondta, a kormány olyan törvényjavaslatot akar támogatni, amely semlegesíti a magyar állampolgársági törvény hatását, de nem jelent nehézségeket az állandó külföldi lakhellyel rendelkező szlovák állampolgárok számára.