Véres merénylet egy iráni mecsetnél

2010.07.16. 06:56
Húsznál is több halálos áldozatot követelő merényletet hajtottak végre csütörtök este az Irán délkeleti részében fekvő Záhedán városában egy mecsetnél, jelentette az Irna hírügynökség.

Két pokolgép robbant az épület előtt, amikor egy vallási vezetőről emlékeztek meg a hívők. Az első robbanás a város főmecsetjének bejáratánál történt. A második is ugyanott történt, de később, amikor a helyszínre érkeztek a mentők. Feltételezések szerint öngyilkos merénylők robbantották fel magukat.

Az iráni média szerint legalább huszonegy ember halt meg, és az áldozatok között van az elit Forradalmi Gárda több tagja. A sebesültek száma eléri a százat.

E-mailben figyelmeztettek

Vérző fejű férfit támogatnak
Vérző fejű férfit támogatnak

Az al-Arabíja arab hírtelevízió közölte, hogy a támadást a Dzsundallah szunnita muzulmán lázadócsoport vállalta magára. A szervezet a terrorcselekményekkel válaszolt arra, hogy nemrégiben kivégezték a Dzsundallah vezetőjét, Abdolmalek Rigit.

A szervezet elektronikus levélben tájékoztatta a hírtelevíziót arról, hogy a merényletek célpontja a Forradalmi Gárda embereinek csoportosulása volt, és a merénylők a lázadóvezér rokonai voltak, Abdolbaset Rigi és Mohammad Rigi. A lázadócsoport arra figyelmeztetett, hogy további támadások várhatók.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a leghatározottabban elítélte az iráni merényletet. Úgy fogalmazott , hogy az iráni támadás, illetve a közelmúltbeli támadások Ugandában, Pakisztánban, Afganisztánban, Irakban és Algériában, rávilágítanak arra, hogy a világközösségnek együtt kell működnie az ártatlan polgárok életét világszerte fenyegető terrorista szervezetek elleni harcban.

Az al-Kaida állhat a háttérben

Abdolmalek Rigit februárban fogták el, és június 20-án akasztották fel. Az iráni hatóságok felelősnek tartották a lázadót a hadsereg és a rendfenntartó erők, illetve polgárok elleni fegyveres támadásokért.

Letakart holttestek hevernek a földön
Letakart holttestek hevernek a földön

A Dzsundallah az évtized elején alakult beludzs törzsek tagjaiból Irán délkeleti, Pakisztánnal és Afganisztánnal szomszédos vidékén. Harcot folytat a síita vezetésű iráni rendszer ellen. Azt hirdeti, hogy a szunnita beludzs etnikummal szembeni hátrányos megkülönböztetés és más jogtalanságok ellen harcol. Teherán azt állítja róla, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, de szakértők szerint nincs erre utaló jel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport