Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

48 órája nem szivárog a BP kútja

2010.07.18. 00:10 Módosítva: 2010.07.18. 00:11
Az eddigi eredményeken felbátorodva úgy döntött a BP és az Egyesült Államok kormánya, hogy még 24 órán át tesztelik a szivárgó olajkútra helyezett új sapka próbáját.

Szombaton lejárt az a 48 óra, amit a BP a szivárgó kútra helyezett olajfogó sapka tesztelésére szánt. Azóta nem érkezett jelentés olajszivárgásról, sem arról, hogy az új berendezés további kárt okozott volna. A szakértők úgy vélik, minél hosszabb ideig figyelik a kutat, annál jobban megbíznak az új védősapkában.

A legutóbbi mérések szerint a kútban 465 bar nyomás uralkodik, és ez még messze van az optimális 550-620 bartól, amelynél már bátran kijelenthető, hogy nincs szivárgás. Az amerikai óceánkutató intézet (NOAA) megállapította, hogy a nyomás lassan, de folyamatosan nő.

Az olaj szivárgása csütörtökön állt le, ez az első nap április 20-a, a Deepwater Horizon felrobbanása óta, hogy a BP ura a helyzetnek.

Végleg lezárják

Mindeközben jól halad a mentesítő olajkutak fúrása. Július végén elérik a kutat, de ekkor sem indul meg a nyersolaj kitermelése, a BP ehelyett cementet pumpál a tengerfenék alá, hogy végérvényesen lezárja a kutat.

A következő hetekben a BP még két olajgyűjtő hajót a helyszínre küld a már ottlévő két hajó mellé. Ezzel a tárolókapacitás napi 80 000 hordóra nő, ami nagyobb, mint amennyi olaj szivárog a becslések szerint.