Gergely
4 °C
23 °C

Lehet, hogy még mindig szivárog az olaj

2010.07.19. 16:35
Az olajfogó berendezés tesztelésére szánt idő lejárt, és még mindig lehetséges, hogy szivárog az olaj a Mexikói-öböl mélyén. A BP költségei közben lassan elérik a négymilliárd dollárt.

Engedélyt adott az amerikai kormányzat a BP brit olajtársaságnak, hogy további huszonnégy órán át folytassa a mexikói-öbölbeli olajszivárgást gátló új olajfogó berendezés nyomáspróbáját.

A döntés előzménye, hogy tudósok és a BP szakemberei vasárnap gyanítani kezdték, hogy szivárog az olaj az olajfogó sapka közelében, illetve, hogy metángáz gyülemlett fel a mélyben.

A nyomáspróbát múlt szerdán kezdték meg, és a hét végén derült ki, hogy a teszt eredményei korántsem tökéletesek.

Döbbenetes számok

Az április 20-i robbanás miatti katasztrófa következményeinek elhárítására a BP eddig összesen 3,95 milliárd dollárt költött.

Ebben az összegben az olajfolt terjedése elleni védekezés és a szennyezés felszámolásának költségei vannak benne, valamint az érintett amerikai szövetségi államoknak nyújtott anyagi segítség, a mélytengeri szivárgás megállítására indított műveletek költségei és a kártérítésre fordított összegek. Az eddig beérkezett 116 ezer kártérítési követelésből 67 500-at egyenlítettek ki, összesen 207 millió dollár értékben.

A kárelhárítási munkálatokban 43 100 ember vesz részt 6470 vízi járművel és több tucat repülővel. Eddig összesen 807 143 hordónyi olajos folyadékot gyűjtöttek össze. Olajégetést 408 alkalommal hajtottak végre, aminek révén több mint 260 ezer hordónyi kőolajat tüntettek el a tenger felszínéről. Az olajfolt terjedését gátló bóják több mint ezer kilométer hosszú védelmi vonalat alkotnak.

Összezsugorodott a BP

A 11 halálos áldozattal járó áprilisi fúrótorony-robbanás után megindult olajszivárgás az eddigi legsúlyosabb amerikai környezetszennyezés. Becslések szerint a katasztrófa elhárításának teljes költsége elérheti a 70 milliárd dollárt.

A robbanás óta a BP piaci tőkeértéke nagyjából a felére, 104 milliárd dollárra csökkent. Az utóbbi három héten már emelkedett a BP-részvény, hétfőn azonban 2,5 százalékot veszített értékéből, miután elterjedtek a hírek az új olajfogó berendezéssel kapcsolatos problémákról.