Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Visszatért Thaiföldre a pedofíliával vádolt orosz karmester

2010.07.19. 13:46
Az óvadék ellenében szabadlábon lévő Mihail Pletnyev egy macedóniai zenei fesztiválról tért vissza, hogy együttműködjön a thai rendőrséggel a súlyos vádak tisztázásában.

Megjelent hétfőn az illetékes thaiföldi bíróság előtt a pedofíliával és egy 14 éves fiú megerőszakolásával vádolt Mihail Vasziljevics Pletnyev orosz zongoraművész-karmester. Az Orosz Nemzeti Zenekar művészeti igazgatója ezzel rácáfolt azokra a félelmekre, hogy megszökik a felelősségre vonás elől, miután óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A nemzetközi hírű művész az óvadék kifizetése után engedélyt kapott, hogy elutazzon egy macedóniai zenei fesztiválra, ahonnan a hét végén tért vissza Thaiföldre. "Mindig is azt mondtam, hogy minden lehetséges módon együtt fogok működni a rendőrséggel a velem szemben megfogalmazott állítások kivizsgálásában" - hangsúlyozta a művész angol nyelvű sajtónyilatkozatában, amelyet a pattayai bíróság előtt várakozó újságíróknak osztottak szét.

"Megismétlem: nem igaz, amit állítanak rólam" - közölte, hozzátéve, hogy a rendőrség nem talált a vádat bizonyító fényképeket vagy egyéb képi anyagokat a számítógépében.

Az 53 éves zongoraművész-karmestert július elején gyanúsították meg azzal, hogy megerőszakolt egy 14 éves fiút az élénk éjszakai életéről ismert thaiföldi tengerparti üdülőhelyen, Pattayában, ahol saját háza van. Tagadja a vádat, és őrizetbe vétele után 300 ezer bath (mintegy 2 millió forint) óvadék ellenében szabadon is engedték, azzal, hogy 12 naponta meg kell jelennie a bíróság előtt. Külföldi utazásokat külön összeg fejében engedélyeztek számára. Gyermekvédelmi szervezetek attól tartottak, hogy a zenész többé nem fog visszatérni Thaiföldre Macedóniából, mert ha bűnösnek találják, akár 20 év börtönre is ítélhetik az ottani hatóságok.

"Arra kértek, hogy tizenkét nap múlva ismét jelenjek meg a bíróságon. Egyértelművé akarom tenni, hogy itt leszek a megjelölt időpontban" - jelentette ki bírósági megjelenését követően Pletnyev, aki a Bangkoki Szimfonikus Zenekar vendégkarnagyaként dolgozik az ázsiai országban. "Remélem, most már mindenki elismeri, hogy becsületes ember vagyok és állom a szavam" - toldotta meg.

Pletnyev tagja Dmitrij Medvegyev orosz elnök kulturális és művészeti tanácsadó testületének. Őrizetbe vétele megrázta az oroszországi zenei világot. Virtuóz zongoristaként szerzett hírnevet magának, amikor 1978-ban, 21 évesen, megnyerte a nemzetközi Csajkovszkij-versenyt. Az Orosz Nemzeti Zenekart 1990-ben, nem sokkal a Szovjetunió szétesése előtt alapította meg. 2005-ben Grammy-díjat nyert a legjobb kamarazenei előadás kategóriájában.

Macedóniai tartózkodása alatt úgy nyilatkozott őrizetbe vételéről, hogy az "megrendezett" volt. "Egy nagy cég bűnözőnek akar beállítani engem, de nem vagyok az" - mondta, feltevését azonban bővebben nem fejtette ki.

A rendőrség az áldozat vallomása alapján jutott el a karmesterhez. A 14 éves fiú azt állította, hogy egy thai férfi megerőszakolta, és sok külföldi férfinak kiközvetítette szexuális partnerként. A thai férfit kiskorú fiúk áruba bocsátásával, kerítéssel és nemi erőszakkal vádolják.

A virágzó szexiparáról és a gyermekprostitúcióról hírhedt Thaiföld igyekszik javítani a róla kialakult kedvezőtlen képen. A thai hatóságok 2008-ban kiutasították Gary Glittert, a brit glam rock pedofília miatt elítélt egykori sztárját azután, hogy kiskorúak szexuális zaklatása miatt csaknem három évet ült egy vietnami börtönben.