Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Montenegróban a többség ellenzi a NATO-csatlakozást

2010.07.20. 10:46
Montenegróban a lakosság relatív többsége ellenzi, hogy a kis balkáni ország csatlakozzon a NATO-hoz, derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A Demokratikus átmenet központjának (CEDEM) felmérése szerint 40 százalék elutasítja a katonai szövetségbe való belépést, a támogatók aránya 32 százalék. A fennmaradó 28 százalék nem akart vagy nem tudott állást foglalni.

Az utóbbi években enyhén nőtt a Montenegró NATO-csatlakozását pártolók aránya - idézte kedden a Politika című belgrádi lap a CEDEM illetékesét. Milos Besic elmondta, érdekes eredménye a közvélemény-kutatásnak, hogy miközben a többség elutasítja a belépést, a megkérdezettek több mint fele szerint Montenegró néhány éven belül NATO-tag lesz. Ez azt mutatja, hogy az emberek úgy látják, a külső és belső tényezők, bizonyos politikai automatizmusok erősebbek mint a népakarat - magyarázta a szakember.

A felmérés szerint a lakosság kétharmada azt szeretné, ha népszavazást írnának ki a csatlakozásról. Ami az esetleges NATO-tagság következményeit illeti, a relatív többség - 37, illetve 36 százalék - szerint az veszélyeztetni fogja a montenegrói-szerb, illetve a montenegrói-orosz viszonyt.

Több mint 50 százalék mondta azt, hogy a belépés ugyanakkor pozitív hatással lenne az Egyesült Államokkal fennálló kapcsolatokra.
Montenegró tavaly decemberben csatlakozott a NATO-csatlakozás "előszobájának" tekintett tagsági akciótervhez (MAP), és 2012-ben szeretne a katonai szervezet teljes jogú tagjává válni.