Gerzson
-3 °C
3 °C

Bárhol feltörhet az olaj a Mexikói-öbölben

2010.07.21. 06:52
Az olajsapka állítólag jól zár, az észlelt szivárgás feltehetően régen nem használt kutakból jön. A Mexikói-öbölben 27 ezer elhagyott olajkút van. Attól tartanak, hogy ha az olajsapka eléri hatását, a nagy nyomás miatt az olaj máshol tör fel, ami a jelenleginél is nagyobb természeti katasztrófát okozhat. Az elhagyott kutakat senki nem ellenőrzi.

A mexikói-öbölbeli olajszivárgás elhárítására indított szövetségi katasztrófa-elhárítási műveletek parancsnoka kedden igyekezett eloszlatni az aggodalmat amiatt, hogy a BP által felszerelt olajfogó sapka esetleg nem jól zár.

000T TRWas3273305

Thad Allen tengernagy közölte, hogy a hét végén észlelt szivárgás forrása egy két mérfölddel távolabb lévő, már nem használt régi kút. Tulajdonképpen nem egy, hanem öt szivárgást észleltek az olajsapka környékén, de szerinte mindegyik helyen csak cseppek törnek föl a tengerfenékről. A tönkrement kút két mérföldes környezetében két másik kút van: az egyiknél már régen felhagytak a termeléssel, a másiknál pedig szünetel a munka, tette hozzá.

Egy július elején elvégzett vizsgálat szerint a Mexikói-öbölben 27 ezer olyan elhagyott olajkút van, amelynél nem ellenőrzik, hogy szivárog-e, emlékeztetett az AP hírügynökség.

Az új szivárgás ismeretében sokan attól tartanak, hogy az olajsapka a tönkrement kútnál ugyan megteszi a hatását, az olaj azonban a nagy nyomás miatt máshol feltör. Ha erről van szó, akkor az azt jelenti, hogy még az eddiginél is nagyobb természeti katasztrófa történhet.

Allen közölte, engedélyt adott arra, hogy újabb egy nappal meghosszabbítsák az olajsapka próbáját, amit hat nappal ezelőtt kezdtek el.

Közben Kent Wells, a BP alelnöke bejelentette, hogy már folyik a mentesítő kút fúrása a sapkával ideiglenesen lezárt régi mellett, és majd ha azt üzembe helyezik, akkor - várhatóan a jövő héten - elkezdődhet a régi furat eltömítése.