Kihantolták a Ceausescu házaspárt

2010.07.21. 10:26
A Ceausescu házaspár gyerekei négyéves pereskedés után megkapták az engedélyt arra, hogy szüleik földi maradványait kihantolják. Mivel a diktátort és feleségét 1989-ben titokban temették el, erről semmilyen irat nem készült, így elképzelhető, hogy sírhelyükön eddig mások feküdtek. DNS-vizsgálatot végeznek.

Kihantolták szerdán reggel Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor és felesége, Elena Ceausescu földi maradványait azokból a sírokból, amelyekről úgy hiszik, hogy huszonegy évvel ezelőtt titokban ide temették el őket, derült ki a román média híreiből.

A bukaresti Ghencea temetőben két egymás mellett fekvő sír keresztjén a Nicolae és Elena Ceausescu neve szerepel, de a temetői iratok szerint két román tábornok felesége nyugszik ott. Az exhumálást több évvel ezelőtt kérte a házaspár két gyermeke, hogy DNS-vizsgálat segítségével megbizonyodhassanak arról, valóban szüleik fekszenek a sírokban.

Ceausescu sírja
Ceausescu sírja

A Ceausescu házaspárt rögtönítélő bíróság döntése alapján végezték ki 1989 decemberében, a romániai forradalom idején. A kivégzésükről döntő testület 1989. december 30-án temették el a őket, de erről semmilyen hivatalos papír nem készült.

Nicolae Ceausescu 1945-ben vette feleségül Elena Petrescut, házasságukból három gyermek született, Valentin (1948–), Zoe és (1949–2006) és Nicu (1951–1996). Valentin és az akkor még életben lévő Zoe több évvel ezelőtt indított pert a román állam ellen, hogy megtudják végre szüleik pontos sírhelyét, mert csak így válik lehetségessé a kihantolás.

A bírósági tárgyaláson a védelmi minisztérium nem tudta bizonyítani, hogy a házaspár nyugszik a bukaresti sírokban, és azzal érvelt, hogy a temetői iratokban szereplő emberek nem is léteztek soha. Emellett a kivégzésről döntő testület tagjai titokban akarták tartani egy ideig a sírok helyét, mert szerintük a forradalom áldozatainak hozzátartozói megrongálhatták volna a Ceausescu házaspár nyughelyét.

A bíróság az utódoknak adott igazat, és június elején négyéves pereskedés után Valentin Ceausescu és Mircea Oprean (Zoe férje) kapta meg a sírok feletti használati jogot.

Mircea Oprean a szerdán reggel kezdődött hantolás előtt a Realitatea TV hírtelevíziónak elmondta, hogy beperelik a román államot, és kártérítést követelnek, ha kiderül, hogy nem Nicolae és Elena Ceausescu holtteste fekszik a sírokban. A román sajtó becslései szerint a DNS-vizsgálatok eredményeit várhatóan egy hónap múlva teszik közzé.  • Hírek
  • Hírek