Alfréd
-2 °C
2 °C

Berlusconi meghátrált a lehallgatási törvény ügyében

2010.07.22. 22:00
Egy mérsékeltebb tervezetet fogadtak el az olasz parlamentben az eredetileg erősen korlátozó, és vitatott törvény helyett, amely a telefonlehallgatásokat és azok nyilvánosságra hozását szabályozta. Silvio Berlusconi csalódott, hogy puhítania kellett a tervezetet.

Silvio Berlusconi kormánya visszalépett a telefonlehallgatásokat és azok nyilvánosságra hozatalát erősen korlátozó, illetve büntető és az ellenzék által hevesen bírált törvénytervezettől: egy mérsékeltebb, az igazságügyi bizottság által felvizezett tervezetet terjesztett csütörtökön az olasz képviselőház elé, amely - az egyik ellenzéki párt képviselői kivételével - meg is szavazta azt.

Az eredeti tervezet szerint nem lehetett volna közzétenni a telefonos lehallgatásokat vagy titkos videofelvételeket amíg az adott ügyben folyik a nyomozás. A sajtót erősen korlátozó szabályozás nagy port kavart nem csak az olasz, hanem a nemzetközi médiában is, míg az új változat már visszafogottabb, szélesebb lehetőséget biztosít az ilyen dokumentumok nyilvánosságra hozatalához a sajtónak.

A megszavazott módosított változat szerint a védelem és a vizsgálóbíró közösen állapítja majd meg, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvek mely részeit hozhatja nyilvánosságra a sajtó. Nem lesznek publikálhatóak azok a telefonbeszélgetések, amelyeknek tartalma sérthetné a nyomozás során jelentéktelen szerepet játszó személyek magánszféráját, de a fontosnak minősülő anyagok nyilvánosságra hozását nem tiltja majd a jogszabály.

Az eredeti törvény két hónapig terjedő börtönnel és 464 700 euróban maximalizált pénzbüntetéssel szankcionálta volna azokat a médiumokat, amelyek megszegik a szabályt. A Berlusconi-kormány ettől a tervétől is visszalépett, ahogyan azt az időtartamot is 75 napra - a kihallgatások idejére - csökkentette, amikor a szabályozás érvényes. Ez szintén az újságíróknak kedvez, hiszen az első változat a nyomozás egész időtartama alatt tiltotta volna a lehallgatások és a videofelvételek publikálását. Ha a vallatások 75 napnál tovább tartanak, 15 naponként felül kell vizsgálni, hogy szükséges-e még a korlátozás.

A módosított törvényt ugyan csak az egyik ellenzéki párt nem szavazta meg, de a kormányfő, Silvio Berlusconi is hangot adott csalódottságának, amiért puhítania kellett a tervezetet. "Egy olyan törvény fog születni, amely nem teszi lehetővé az olasz állampolgároknak, hogy szabadon beszéljenek a telefonban"- mondta Berlusconi.

Az olasz média július 9-én csendnapot tartott, hogy tiltakozzon a tervezet ellen. A csendnapon nem jelent meg az olasz lapok többsége, a főbb rádió- és tv-csatornák ritkábban sugározták a hírműsoraikat és nem frissítették oldalaikat az internetes híroldalak. A sajtón kívül nemzetközi szervezetek, például a Riporterek Határok Nélkül (RSF) és az Európai Unió különböző szervei is kifogásolták az eredeti törvényt, ez utóbbiak fel is szólították Olaszországot a tervezet felülvizsgálatára.