Mátyás
-6 °C
1 °C

Demjanjukot kórházi ágyon tolták a tárgyalásra

2010.07.22. 20:51
Az orvosok úgy ítélték meg, a háborús bűnökkel vádolt John Demjanjuk képes részt venni a tárgyaláson, ha az naponta nem tart tovább másfél óránál, ezért kórházi ágyon tolták be a német bíróságra.

Elrendelték a német hatóságok, hogy a náci háborús bűncselekményekkel vádolt John Demjanjuk megjelenjen csütörtökön a bíróság előtt. A 90 éves férfit kórházi ágyon tolták be a tárgyalóterembe.

A vádlott az előző két alkalommal múlt héten - a hőségre és egészségügyi okokra hivatkozva - nem jelent meg a bíróság előtt. A német jog szerint egy tárgyalást csak négy hétig lehet szüneteltetni, és a vádlott elhúzódó távolmaradása miatt el lehet rendelni a per újrakezdését.

Demjanjuk ügyvédje többször kérelmezte a tárgyalás elhalasztását védence rossz egészségügyi állapota miatt, de az orvosok úgy ítélték meg, Demjanjuk képes részt venni a tárgyaláson, ha az naponta nem tart tovább másfél óránál.

Az ukrán származású Demjanjuk ellen az a vád, hogy 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri (Lengyelország) náci haláltábor őreként legkevesebb 27 900 zsidó fogoly megölésében segédkezett. Pere november végén kezdődött a müncheni tartományi bíróságon.