Géza
-12 °C
-4 °C

Chávez Amerikát zsarolja Kolumbia miatt

2010.07.25. 23:49
Chávez nem adna több olajat az Egyesült Államoknak, ha Kolumbia megtámadja Veneuelát. Kolumbia szerint Venezuela kolumbiai gerilláknak nyújt menedéket, Chávez szerint ez hazugság, és Amerika áll az ügy mögött.

Hugo Chávez venezuelai elnök az Egyesült Államokba irányuló az olajszállítások leállításával fenyegetőzik arra az esetre, ha Kolumbia megtámadná Venezuelát.

A két szomszédos latin-amerikai ország között a napokban azért nőtt meg ismét a feszültég, mert Kolumbia Caracast azzal vádolta, hogy kolumbiai gerilláknak nyújt menedéket területén. Chávez erre minden kapcsolatot megszakított Bogotával.

A venezuelai elnök vasárnap kijelentette, hogy "amennyiben fegyveres agresszió éri Venezuelát... fel fogjuk függeszteni az olajszállításokat az Egyesült Államoknak". "Egy csepp olajat sem küldünk akkor az amerikai finomítókba, még ha követ is kell majd ennünk" - tette hozzá.

A venezuelai kőolaj legnagyobb vásárlója az Egyesült Államok. 
Chávez vasárnap bejelentette azt is, hogy elhalasztotta hétfőre tervezett havannai látogatást - a Moncada laktanya elleni ostrom évfordulója kapcsán - "a Kolumbia részéről fenyegető fegyveres agresszió miatt". A venezuelai elnök szerint az ilyen agresszió veszélye "soha nem volt ilyen magas az elmúlt száz évben", és a háttérben Washington áll. A támadást majd a venezuelai elnök szerint ugyanolyan "vádakkal" igazolják, mint amilyeneket Irak megtámadása előtt találtak ki "sohasem létezett tömegpusztító fegyverekről".

Chávez megint tagadta a kolumbiai vádakat, azt hangoztatva, hogy kormánya "sohasem engedné meg" külföldi gerillák jelenlétét az ország területén, mint ahogy külföldi fegyveres erők jelenlétét sem teszi lehetővé.