Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Újságírót vertek Belgrádban

Ismeretlen tettesek bántalmazták az egyik legjelentősebb szerb hetilap vezető újságíróját. A liberális lap munkatársa gyakran bírálta a nacionalistákat és a futballhuligánokat. Zimonyban, Belgrád egyik külvárosában verték vasdorongokkal.

Ismeretlenek súlyosan bántalmazták a Vreme című szerb hetilap egyik rovatvezetőjét Belgrád külvárosában, Zimonyban egy buszvégállomáson. A rendőrségi nyomozás adatai szerint a két támadó egy ideje már követte a szélsőséges nacipnalistákat és a futballhuligánokat rendszeresen kritizáló Teofil Pančićot, mielőtt vasdorongokkal megverték volna.

Szerbiában a nacionalisták és a futballhuligánok Jugoszlávia szétesése óta szövetségesek, a szurkolótáborok kemény magja a háborúban is aktív volt. Az ismert háborús bűnös, a később maffialeszámolás áldozatául esett Željko Ražnatović "Arkan" a Crvena Zvezda keménymagjából, a Delijéből toborozta félkatonai alakulatát, a tigriseket.

Pančić a Blic című bulvárlap tudósítása szerint a körülményekhez képest jól érzi magát, egy belgrádi kórházban lábadozik. Az eset körülményeiről nem kívánt nyilatkozni.

A Vreme - amely a miloševići időkben a liberális ellenzék egyik vezető orgánuma volt - a tettesek mihamarabbi elfogását követelte a rendőrségtől. A lap újságírói ellen nem ez volt az első támadás, egy újságírójukat elrabolták, egy másik házánál bomba robbant.