Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Az arlingtoni temetőben több ezer sírt keverhettek össze

2010.07.27. 06:39
Az Egyesült Államok nemzeti temetőben akár több ezer is lehet a rosszul feliratozott sírok száma, amelyek adatai nem egyeznek meg az amerikai katonai emlékhely hivatalos térképével. A botrány egy katonai belső vizsgálat után robbant ki.

Erről Claire McCaskill szenátor számolt be hétfői columbiai sajtóértekezletén, összegezve azokat a vizsgálatokat amelyet az általa vezetett albizottság folytatott a nyár elején kirobbant botrány, egy esetleges csalás ügyében. Az albizottság csütörtökön tart meghallgatásokat, s a meghívottak között van a washingtoni temető alig néhány hete lemondásra késztetett intendánsa és helyettese is.

000T GYI0061108632

A nyomozás már hónapok óta folyik kötelességmulasztás gyanújával, az amerikai hadsereg egyik belső vizsgálata azt derítette ki június elején, hogy a temető dolgozói hanyagsága miatt keverték össze a sírokat, mert ellenőrzés nélkül, csak papírok alapján regisztrálták a temetéseket. A katonai vizsgálat összesen 211 rosszul feliratozott sírt jelölt meg.

McCaskill szenátor azt hangsúlyozta a sajtónak, hogy az összekevert sírok száma jóval magasabb lehet, ugyanis a hadsereg vizsgálata csak a temető piciny szekciójára korlátozódott. "Szívet tépő hozzá nem értést" jelez ez a növekvő botrány, miközben a hadsereg hét éven át 5,5 millió dollárt költött a temetkezési nyilvántartás digitalizálásának sikertelen kísérleteire - mondta a szenátor, megjegyezve: pazarlásról van szó, s csalás is lehetett, de ezt még nem lehet tudni.

A Potomac partján elterülő arlingtoni nemzeti temető az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb katonai emlékhelye, csaknem 300 ezer halottat temettek el itt katonai tiszteletadással, volt elnököket, a legfelsőbb bíróság tagjait, az iraki és afganisztáni háború áldozatait, de itt nyugszanak az 1861-65-ös polgárháború több katonájának földi maradványai is. Évente csaknem négymillió látogatója van az arlingtoni katonai emlékhelynek.