Gusztáv
-4 °C
1 °C

A Munkáspárt szembemegy kampányával

2010.07.28. 17:13
A választási kampányban még a választási rendszer megváltoztatását ígérték, most mégsem szavazzák meg a Munkáspárt képviselői az átalakításhoz szükséges referendumról szóló törvényt. A referendum mellett kardoskodó liberálisoknak még a torykat is rá kell venniük, hogy megszavazzák a koalíciós szerződésben is szereplő referendum kiírását.

Nem támogatja a brit Munkáspárt a választási rendszer megváltoztatásáról szóló népszavazáshoz szükséges törvény elfogadását, noha választási programjába - a végül a konzervatívokkal koalíciót kötő liberálisok meggyőzéséhez - egyedüli pártként vette be a rendszer megváltoztatásáról szóló referendum ígéretét.

A Labour állítása szerint azért hátrált ki a törvény mögül, mert a 2011. május 5-re tervezett népszavazáson a parlamenti képviselőhelyek csökkentése, valamint a választókerületek átalakítása is szerepel. A Munkáspárt szerint ez a nagyobbik kormánypárt, a David Cameron miniszterelnök vezette toryknak kedvezne. Jack Straw, az árnyékkormány igazságügy-minisztere a BBC4 csatornának azt mondta, ha "pártérdekeket szolgáló kiegészítések nélkül", csak a választási rendszer megváltoztatásáról lenne szó, pártja megszavazná a szükséges törvényt.

A választási rendszer jelenleg az egyszerű többség elvén alapul, vagyis az kapja a parlamenti mandátumot, aki a legtöbb szavazathoz jut. Nem szükséges a szavazatok több mint felének megszerzése, és a más pártok jelöltjeire leadott voksok elvesznek. A választók a kisebbik kormánypárt, a Liberális Demokraták kezdeményezésére jövőre népszavazáson dönthetnek a rendszer megváltoztatásáról, az így bevezetett alternatív szavazati rendszer leginkább a liberálisoknak kedvezhetne.

A parlamentnek azonban jóvá kell hagynia a referendumhoz szükséges törvényt. A választási rendszerről szóló népszavazáshoz a kisebbik koalíciós partner, a Liberális Demokraták ragaszkodnak, a kérdés a koalíciós megállapodásban is szerepel. A konzervatívok ugyanakkor jelezték, hogy ellene vannak a jelenlegi átlátható rendszer megváltoztatásának, ezért a referendum kiírását ugyan megszavazzák, de utána a változtatások ellen kampányolnak majd.

David Cameronnak a koalíciós szerződés betartásához saját pártján belül is rendet kell tennie, 43 konzervatív képviselő ugyanis jelezte, nem tartja helyesnek, hogy a népszavazást a skót parlamenti, a walesi nemzetgyűlési, valamint az Észak-Írországban és Anglia egyes részein rendezendő helyhatósági választásokkal azonos napon tartják. Szerintük a többi választás befolyással lehet a részvételi hajlandóságra, és ezáltal az eredményre is.

A kormányfő - csakúgy mint helyettese, a liberálisokat vezető Nick Clegg - azonban kitart a népszavazás megtartása és időpontja mellett. Clegg szerint egyenlő méretű választókerületekre és kisebb alsóházra van szükség.