Salamon
-1 °C
13 °C

Buszgyártótól lophatták Románia logóját?

2010.07.29. 15:00 Módosítva: 2010.07.29. 17:31
Román bloggerek szerint egy brit buszgyártó logójának lemásolásával készíthették el Románia turisztikai logóját. Valójában azonban mindkét esetben az iStockphotoról vehették a levelet, pedig az tiltja, hogy logókhoz használják fel az ikonokat. 2009-ben egy már levédett szlogen felhasználása okozott botrányt.

Román bloggerek felfedezték, hogy Románia Sanghajban bemutatott turisztikai logójának egyik részlete szinte egy az egyben a Change Transport, öko buszokat forgalmazó brit cég logójának átvétele, írja a Manna.ro.

logo

A Románia felirat felett az ország természeti szépségeire utaló levél szára zöld helyett kék, és kerekek sincsenek alatta, azonban ennyiben ki is merülnek a különbségek.

A HotNews.ro szerint a felhasznált levél valójában egy néhány száz dollárért megvásárolható grafikai elem, amelyet már több cég, köztük egy román vegyi üzem és a brit vállalat is felhasznált saját logójához. Elena Udrea turisztikai miniszter azt mondta, hogy az ország logóját közbeszerzéses pályázat után, a THR-TNS cégtől vették, amelyik az egész turisztikai stratégiát kifejlesztette.

A vitatott levél eredetileg az iStockphotoról származhat. A honlapon szereplő ikonok ugyan megvásárolhatóak, azonban nem lehet őket logókhoz felhasználni.

Már 2009-ben is botrány övezte Románia országimázs kampányát, mivel az Explore the Carpatian garden előtti Land of choice-ról kiderült, hogy már levédett szlogen, Florin Zamfir iaşi-i üzletember pedig be is perelte a turisztikai minisztériumot.